Loši krediti poduzećima u godinu dana smanjeni za 6,2 milijarde kuna

Bez autora
Aug 31 2016

Krediti koje banke ne mogu naplatiti konačno su počeli osjetnije padati: od ukupno 264,5 milijardi kuna plasiranih krajem lipnja, status loših, odnosno “djelomično i potpuno nenadoknadivih” imalo je 39,6 milijardi kuna ili 14,99 posto. Prema podacima HNB-a, to je 8,6 milijardi kuna manje nego prije godinu dana, kada su loši krediti iznosili 48,2 milijarde kuna, odnosno 17,34 posto ukupnih kredita. U posljednjem kvartalu, pak, smanjeni su sa 16,12 posto ili za 3,4 milijarde kuna. Glavni razlog, čini se, leži u prodaji kredita koje banke ne mogu naplatiti od poduzeća. Brojke govore da su djelomično i potpuno nenaplativa potraživanja od poduzeća u godinu dana smanjena za 6,2 milijarde kuna, odnosno sa 32,4 na 26,2 milijarde kuna. U rješavanju lošeg portfelja posebno je agilna Zagrebačka banka, kojoj je u planu ove godine riješiti se loše imovine od oko milijardu eura, što je dio šireg plana njezina talijanskog vlasnika UniCredita...

Krediti koje banke ne mogu naplatiti konačno su počeli osjetnije padati: od ukupno 264,5 milijardi kuna plasiranih krajem lipnja, status loših, odnosno “djelomično i potpuno nenadoknadivih” imalo je 39,6 milijardi kuna ili 14,99 posto. Prema podacima HNB-a, to je 8,6 milijardi kuna manje nego prije godinu dana, kada su loši krediti iznosili 48,2 milijarde kuna, odnosno 17,34 posto ukupnih kredita. U posljednjem kvartalu, pak, smanjeni su sa 16,12 posto ili za 3,4 milijarde kuna.

Glavni razlog, čini se, leži u prodaji kredita koje banke ne mogu naplatiti od poduzeća. Brojke govore da su djelomično i potpuno nenaplativa potraživanja od poduzeća u godinu dana smanjena za 6,2 milijarde kuna, odnosno sa 32,4 na 26,2 milijarde kuna.

U rješavanju lošeg portfelja posebno je agilna Zagrebačka banka, kojoj je u planu ove godine riješiti se loše imovine od oko milijardu eura, što je dio šireg plana njezina talijanskog vlasnika UniCredita.

No, sudeći prema oglasima u novinama u kojima banke pozivaju zainteresirane kupce da iskažu interes za kupnju potraživanja, u tome su aktivne i druge banke, osobito Erste i Splitska banka. U HNB-u procjenjuju da bi banke u ovoj godini mogle prodati imovinu vrijednu oko deset milijardi kuna. Usporedbe radi, u prošloj godini svoje su bilance očistile za 2,8 milijardi kuna, a u 2014. godini za 1,3 milijarde kuna.

S obzirom na pozitivan utjecaj koji prodaja loših kredita ima na ekonomiju, uključujući zdravlje bankarskog sustava, restrukturiranje poduzeća i ubrzanje kreditiranja, posljednjih godina mnogi su ukazivali na nužnost ubrzanja tog procesa.

Prema svemu sudeći, do toga je došlo kada su strani vlasnici hrvatskih banaka odlučili da je za to došao trenutak. Istodobno su i kupci loših kredita, uglavnom investicijski fondovi, ove godine pojačali svoju prisutnost u istočnoj i jugoistočnoj Europi, vjerujući da će im potencijalne investicije biti isplative jer se ekonomija počela oporavljati.

U samim bankama nije moguće saznati po kojoj cijeni prodaju loše kredite, dok podaci konzultantskih tvrtki pokazuju da se posljednje dvije godine oni u prosjeku otkupljuju uz diskont od 60 posto nominalne vrijednosti, ali u nekim slučajevima to premašuje i 80 posto nominale.

Osim rješavanja lošeg portfelja koji se odnosi na poduzeća, smanjenju udjela loših kredita u ukupnim kreditima banaka pridonijela je i konverzija kredita u švicarskim francima. Podaci HNB-a govore da je njihov iznos smanjen za 2,2 milijarde kuna, odnosno sa 4,3 milijarde kuna krajem prošle godine na 2,1 milijardu sredinom ove.

Sve je manje građana koji ne uspijevaju podmiriti svoje obveze i kada je riječ o ostalim vrstama kredita, poput gotovinskih i kredita za automobil, ali ima i onih kod kojih se stanje i dalje pogoršava. To su dužnici stambenih kredita u eurima. Prije godinu dana oni bankama nisu mogli vratiti 6,8 milijardi kuna kredita, a krajem lipnja iznos se popeo na 7,3 milijarde kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik