EBRD u naredne dvije godine s rekordnim investicijama u BiH

Bez autora
Aug 31 2016

Naredne dvije godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investirat će u BiH rekordne iznse od po 200 miliona eura svake godine. Ovo je na prigodnoj ceremonij povodom 25. godišnjice postojanja i djelovanja EBRD-a, te 20 godina angažmana u BiH u Sarajevu kazao prvi čovjek ove institucije Summa Chakrabarti.Mi želimo pomoći BiH da oslobodi vlastiti potencijal u različitim oblastima, od proizvodnje do ekološki čiste energije. Želimo pomoći BiH i cijeloj regiji kada se radi o povećanju stranih investicija, kazao je predsjednik EBRD-a, navodeći da je ohrabren činjenicom da je BiH usvojila Reformsku agendu koja ima čvrstu političku podršku...

Naredne dvije godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investirat će u BiH rekordne iznse od po 200 miliona eura svake godine.

Ovo je na prigodnoj ceremonij povodom 25. godišnjice postojanja i djelovanja EBRD-a, te 20 godina angažmana u BiH u Sarajevu kazao prvi čovjek ove institucije Summa Chakrabarti.

- Mi želimo pomoći BiH da oslobodi vlastiti potencijal u različitim oblastima, od proizvodnje do ekološki čiste energije. Želimo pomoći BiH i cijeloj regiji kada se radi o povećanju stranih investicija, kazao je predsjednik EBRD-a, navodeći da je ohrabren činjenicom da je BiH usvojila Reformsku agendu koja ima čvrstu političku podršku.

Naglasio je spremnost EBRD-a da se i nadalje snažno angažira na razvojnim projektima i podržava započete reforme te pozdravio napredak koji je BiH postigla nakon faze obnove, ocijenivši da je sada pravo vrijeme za svestrani razvoj BiH na putu ka evropskim integracijama.

Chakrabarti je podsjetio da je uproteklih 20 godina EBRD uložio gotovo dvije milijarde eura u više od 130 projekata, od kojih je većina infrastrukturnih.

Također, najavio je da će EBRD-ova godišnja skupština biti održana u Sarajevu 2019. godine.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović podvukao je značaj prisustva EBRD-a u BiH i doprinos ove institucije obnovi i razvoju naše zemlje.

Govoreći i u svojstvu guvernera BiH u EBRD-u, Šarović je kazao da je EBRD jedan od ključnih partnera u posljednjih 20 godina, te da je i trenutno više od 200 miliona eura, sredstava ove banke, angažirano u BiH.

- Mi smatramo da možemo i više i želimo da saradnju s EBRD-om unaprijedimo, posebno u narednim godinama - kazao je Šarović, ocijenivši kako je najavljeno održavanje godišnje skupštine EBRD-a u BiH izuzetan znak podrške našoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik