Indijci bi sami da prave lekove u "Galenici"

Bez autora
Sep 01 2016

Ako indijski proizvođač lekova "Kadila" bude izabran za strateškog partnera sa "Galenikom", Srbija se neće mnogo ovajditi od ove saradnje, a posebno će nadrljati radnici zemunske fabrike. Indijci, kako "Novosti" nezvanično saznaju ne samo da planiraju da prepolove broj radnika, već će iz svoje zemlje dovesti zemljake koji bi zamenili srpsku radnu snagu. Možda i svih 700 radnika koliko smatraju da joj je potrebno. Na tender za strateško partnerstvo javili su se "Kadila farmasjutikals" iz Indije, EMS iz Brazila i britansko-ruski konzorcijum "Frontijer Farma - Petrovaks" farm. Sve tri kompanije su poznate u svetu kada je reč o ovoj industrijskoj grani. Britansko-ruski konzoricijum spada u deset najvećih kompanija kada je reč o istraživanju, uvođenju novih lekova i vakcina, dok se druga dva ponuđača ne bave istraživanjem, već mahom proizvodnjom...

Ako indijski proizvođač lekova "Kadila" bude izabran za strateškog partnera sa "Galenikom", Srbija se neće mnogo ovajditi od ove saradnje, a posebno će nadrljati radnici zemunske fabrike.

Indijci, kako "Novosti" nezvanično saznaju ne samo da planiraju da prepolove broj radnika, već će iz svoje zemlje dovesti zemljake koji bi zamenili srpsku radnu snagu. Možda i svih 700 radnika koliko smatraju da joj je potrebno.

Na tender za strateško partnerstvo javili su se "Kadila farmasjutikals" iz Indije, EMS iz Brazila i britansko-ruski konzorcijum "Frontijer Farma - Petrovaks" farm. Sve tri kompanije su poznate u svetu kada je reč o ovoj industrijskoj grani. Britansko-ruski konzoricijum spada u deset najvećih kompanija kada je reč o istraživanju, uvođenju novih lekova i vakcina, dok se druga dva ponuđača ne bave istraživanjem, već mahom proizvodnjom.

Kako "Novosti" saznaju, Indijci neće čekati socijalne programe, već će odmah krenuti sa otpuštanjem. Upravo to brine radnike "Galenike", jer im ponuda britansko- ruskog konzorcijuma "Frontijer farma - Petrovaks", uliva više nade. I oni su najavili otpuštanja, ali samo ako tako tržište bude zahtevalo.

Kako je ovaj konzorcijum naglasio u svojoj ponudi, sprema se socijalni program, a radnici koji uz socijalni program budu otišli iz "Galenike" mogu da se nadaju da će se vratiti na radno mesto, ako to bude zahtevala proizvodnja.

- U "Kadilinoj" ponudi nije precizirano koliko stranaca će raditi u "Galenici" - saznajemo u Nemanjinoj 11. - Zato su i naša strahovanja da će Indijci dovesti skoro svih 700 radnika iz Indije i da srpska država uopšte nema koristi od aranžmana sa njima, uopšte nisu bezrazložna.

Najveći problem u sklapanju posla sa Indijcima je opasnost da "Galenika"ode u stečaj pre nego što oni budu sposobni da uđu u zemunsku fabriku. Naime, dogovor sa bankama o mirovanju "Galenikinih" dugova ističe u novembru, a "Kadila" traži tri meseca za ulazak u fabriku, što bi moglo da dovede do kolapsa u proizvodnji i poslovanju, pa čak i do - stečaja.

Povukli 200.000 bočica
Kompanija "Kadila", kako se vidi iz navoda "Fajnenšl ekspresa" pre svega nekoliko dana bila je primorana da povuče najmanje 200.000 bočica leka "venlafaksin HCl ER" i to zbog loše specifikacije. Američka agencija za hranu i lekove naložila je da se sa tržišta povuče ovaj lek i to u dva oblika - kapsule od 150 i 75 miligrama.

Administracija je saopštila da se sa polica povlači oko 223.000 bočica kapsula od 150 miligrama, ali nije precizirano koliko će se povući pakovanja ovog leka od 75 miligrama. "Venlafaksin" je antidepresiv koji se koristi za lečenje teških depresivnih i anksioznih poremećaja. Agencija za hranu i lekove navodi da je reč o drugoj klasi opoziva. Ova klasa podrazumeva povlačenje u kojima korišćenje ili izlaganje takvom proizvodu može da izazove privremene ili povratne posledice, a šansa da izazove ozbiljne zdravstvene probleme je mala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik