Talgo vagoni dobili dozvolu za saobraćanje

Bez autora
Sep 20 2016

Prema riječima direktorice Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine, vozovi sa talgo vagonima imaju dozvolu za saobraćanje u BiH i Evropskoj uniji.Direktorica Borka Trkulja je kazala da su Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine podnijele zahtjev za dozvolu upotrebe talgo vagona i da je ta dozvola od prošle sedmice i zvanično na snazi. Talgo vagoni sedme generacije dobili su dozvolu Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine.

Talgo vagoni dobili dozvolu za saobraćanjePrema riječima direktorice Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine, vozovi sa talgo vagonima imaju dozvolu za saobraćanje u BiH i Evropskoj uniji.

Direktorica Borka Trkulja je za Klix.ba kazala da su Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine podnijele zahtjev za dozvolu upotrebe talgo vagona i da je ta dozvola od prošle sedmice i zvanično na snazi.

"Talgo vagoni sedme generacije dobili su dozvolu Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine. Riječ je o drugoj dozvoli jer su talgo vagoni sada prilagođeni sistemu Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine i Željeznica Republike Srpske. Dozvola važi i za Evropsku uniju i više nema nikakvih prepreka za saobraćanje tih vozova", rekla je Trkulja.

Ona je istakla značaj napora menadžmenta Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine koji je uložen u osposobljavanje talgo vagona za prugu u Bosni i Hercegovini.

"Što se nas tiče, vagoni su mogli početi saobraćati već 15. septembra, ali kada će oni zaista početi saobraćati to ostaje na operateru jer on samostalno donosi odluku", zaključila je Trkulja.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine organizovale su krajem augusta promotivnu vožnju talgo vagonima na relaciji Sarajevo – Zenica. Tada je saopćeno da bi vozovi s talgo vagonima trebali početi saobraćati sredinom septembra.

Podsjećamo, za nabavku devet talgo garnitura sa 81 vagonom potpisan je kreditni ugovor s vladom Španije vrijedan 67,6 miliona eura. Kupovina je obavljena kada je na čelu Vlade FBiH bio Nedžad Branković i u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Uprave ŽFBiH Narcisa Džumhura.

Vagoni kupljeni još 2006. godine isporučeni su 2010. godine, a u tom periodu su najavljene i prve vožnje na relacijama prema Beču, Budimpešti i Beogradu. Također, obećanja za konačan početak korištenja vagona uslijedila su 2011. i 2012. godine, a 2015. godine razmatrano je iznajmljivanje turskim željeznicama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik