Biznis plus organizovao obuku za bh. privrednike: EU fondovi nisu dovoljno iskorišteni

Bez autora
Sep 25 2016

Apliciranje na projekte za EU fondove još nije u dovoljnoj mjeri zastupljeno u Bosni i Hercegovini, pa su iz poslovnog kluba Biznis plus odlučili da organizuju obuku za firme iz naše zemlje, kako bi ih obučili i upoznali sa svim mogućnostima koje ti fondovi daju firmama.Obuka je organizovana uz pomoć Sparkasse banke, AS grupacije, ASA Preventa i Sarajevske pivare, a prvi dan obuke održan je jučer. Prvo su predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH govorili o tome kako BiH stoji kada su u pitanju projekti i apliciranje za EU fondove, a nakon toga je Arijana Vela, koja je bila i predavač i koja ima svoje učilište za fondove i svoju firmu u čijem je portfoliju i most Pelješac, govorila o tome na koje projekte bh. firme mogu aplicirati, šta im je potrebno za to, kako razraditi neki projekt, na šta sve treba obratiti pažnju, te kako se identifikuju problemi i mnogim drugim stvarima.

Biznis plus organizovao obuku za bh. privrednike: EU fondovi nisu dovoljno iskorišteniApliciranje na projekte za EU fondove još nije u dovoljnoj mjeri zastupljeno u Bosni i Hercegovini, pa su iz poslovnog kluba Biznis plus odlučili da organizuju obuku za firme iz naše zemlje, kako bi ih obučili i upoznali sa svim mogućnostima koje ti fondovi daju firmama.

Apliciranje

Obuka je organizovana uz pomoć Sparkasse banke, AS grupacije, ASA Preventa i Sarajevske pivare, a prvi dan obuke održan je jučer.

- Prvo su predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH govorili o tome kako BiH stoji kada su u pitanju projekti i apliciranje za EU fondove, a nakon toga je Arijana Vela, koja je bila i predavač i koja ima svoje učilište za fondove i svoju firmu u čijem je portfoliju i most Pelješac, govorila o tome na koje projekte bh. firme mogu aplicirati, šta im je potrebno za to, kako razraditi neki projekt, na šta sve treba obratiti pažnju, te kako se identifikuju problemi i mnogim drugim stvarima. Treba istaći da je odziv firmi, od malih do onih velikih, bio zaista veliki i da bi, da nije riječ o interaktivnom radu, bilo i više stotina učesnika, kazala nam je Svetlana Cenić, direktorica projekta Biznis plus.

S obzirom na to da je interes privrednika veliki, u planu su i nove obuke, sve u zavisnosti od toga kako će predavač Arijana Vela imati vremena, ali, kako je kazala Cenić, one će svakako biti organizovane u skorije vrijeme. Međutim, planovi Biznis plus kluba se ovim obukama ne završavaju, te je već za 21. oktobar planiran tematski poslovni skup na Jahorini, na kojem će se na regionalnom nivou govoriti o apliciranju za određene fondove EU.

Regionalni sastanak

- Učesnici tog sastanka će biti regionalne firme usmjerene ka EU, a plan je da uradimo jedan zajednički projekt iz energetskog sektora, koji bi bio nova zajednička, regionalna, investicija i da takav projekt kandidujemo za sredstva iz nekog fonda. To bi bio konkretan rezultat svih aktivnosti koje provodimo, a to je i ono što svima nama itekako treba, poručila je Cenić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik