Kada nam Rusija ukine zabranu izvozit ćemo mnogo više voća i povrća

Bez autora
Sep 27 2016

Rusija je pozitivno odgovorila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na zahtjev za ukidanje zabrane izvoza voća i povrća u tu zemlju, a ministar Mirko Šarović za Klix.ba je kazao da će BiH uskoro u Rusiju izvoziti mnogo više nego ranije. Protokol sa Rusijom smo usaglasili, dobili smo pozitivno mišljenje i entiteta i to bi sutra trebalo biti na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. Kada zabrana zvanično bude ukinuta uvjeren sam da ćemo u Rusiju izvoziti mnogo više nego do sada, kazao je ministar Šarović. Rusija ponuđenim protokolom o saradnji želi definisati sve detalje iz trgovinskih odnosa sa našom zemljom o izvozu voća i povrća, a BiH je pristala na ponuđene uvjete. Šarović dodaje da bi cijeli proces trebao biti završen za nekoliko dana. To je rezultat aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa entitetskim nadležnim službama, nakon što je Rusija početkom augusta donijela privremenu mjeru o zabrani uvoza voća i povrća iz BiH, zbog sumnje u regularnost fitosanitarnih nalaza i porijekla proizvoda.

Kada nam Rusija ukine zabranu izvozit ćemo mnogo više voća i povrćaRusija je pozitivno odgovorila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na zahtjev za ukidanje zabrane izvoza voća i povrća u tu zemlju, a ministar Mirko Šarović za Klix.ba je kazao da će BiH uskoro u Rusiju izvoziti mnogo više nego ranije.

"Protokol sa Rusijom smo usaglasili, dobili smo pozitivno mišljenje i entiteta i to bi sutra trebalo biti na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. Kada zabrana zvanično bude ukinuta uvjeren sam da ćemo u Rusiju izvoziti mnogo više nego do sada", kazao je za Klix.ba ministar Šarović.

Rusija ponuđenim protokolom o saradnji želi definisati sve detalje iz trgovinskih odnosa sa našom zemljom o izvozu voća i povrća, a BiH je pristala na ponuđene uvjete.

Šarović dodaje da bi cijeli proces trebao biti završen za nekoliko dana.

To je rezultat aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa entitetskim nadležnim službama, nakon što je Rusija početkom augusta donijela privremenu mjeru o zabrani uvoza voća i povrća iz BiH, zbog sumnje u regularnost fitosanitarnih nalaza i porijekla proizvoda.

Rusija je nakon mnogo zamjerki na rad entitetskih sanitarnih inspekcija tražila da BiH uspostavi jednu adresu s kojom će komunicirati u budućnosti.

S obzirom na to da je Rusija za BiH veoma važan vanjskotrgovinski partner, jedan od najvažnijih pored Evropske unije, ukidanje zabrane izvoza se nametalo kao prioritet.

Rusija ima veoma stroge kontrole i visoke standarde kada je u pitanju uvoz hrane pa su nedavno u BiH poslali novu inspekciju koja treba utvrditi ispravnost proizvodnih pogona za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa i mesnih proizvoda.

Procjena domaćih vlasti je da će i na tom pitanju uskoro sve biti riješeno bez ikakvih novih zabrana koje bi definitivno naštetile domaćim proizvođačima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik