Pomoć Švedske u podizanju kapaciteta lokalnih samouprava

Bez autora
Sep 27 2016

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, tokom sastanka sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji Janom Lundinom, dalju profesionalizaciju i nastavak usavršavanja državnih službenika u Srbiji. Brnabić je istakla da joj je u fokusu rada unapređivanje eUprave, i dodala da je nedavno raspisan tender za softver koji će povezati šest ključnih baza podataka u Srbiji, uz punu primenu Zakona o opštem upravnom postupku. Ona je u svoje prioritete uvrstila i osnivanje nacionalne Akademije za usavršavanje javnih službenika, što će obuhvatiti i kadrove u lokalnim samoupravama. Pred nama je kontinuirana borba protiv sive ekonomije uz kvalitetnu koordinaciju inspekcija i doslednu primenu zakona, navela je Brnabić i podvukla da će podizanje sistema eInspektor doprineti efikasnijem i transparentnijem radu inspekcijskih službi i učiniti poslovanje u Srbiji predvidljivim.

Pomoć Švedske u podizanju kapaciteta lokalnih samoupravaMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, tokom sastanka sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji Janom Lundinom, dalju profesionalizaciju i nastavak usavršavanja državnih službenika u Srbiji.

Brnabić je istakla da joj je u fokusu rada unapređivanje eUprave, i dodala da je nedavno raspisan tender za softver koji će povezati šest ključnih baza podataka u Srbiji, uz punu primenu Zakona o opštem upravnom postupku.

Ona je u svoje prioritete uvrstila i osnivanje nacionalne Akademije za usavršavanje javnih službenika, što će obuhvatiti i kadrove u lokalnim samoupravama.

Pred nama je kontinuirana borba protiv sive ekonomije uz kvalitetnu koordinaciju inspekcija i doslednu primenu zakona, navela je Brnabić i podvukla da će podizanje sistema eInspektor doprineti efikasnijem i transparentnijem radu inspekcijskih službi i učiniti poslovanje u Srbiji predvidljivim.

Ona je najavila promene u sistema finansiranja gradova i opština, o čemu će se u narednom periodu raspravljati i u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Lundin je istakao da Švedska ima slične programe podizanja kapaciteta lokalnih samouprava i ponudio pomoć u vidu razmene iskustava i dobrih praksi na ovom polju, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik