Bolovi u leđima ugrožavaju ekonomiju

Bez autora
Oct 13 2016

Samo u Velikoj Britaniji je u 2015. godini čak 40 odsto radno sposobnih imalo tegobe sa leđima. Terapije koštaju ekonomiju milijardu funti godišnje, a toj cifri treba dodati i izgubljenu zaradu.Bolovi u leđima posljednjih godina postali su toliko česta pojava i razlog odsustvovanja s posla, samo u Velikoj Britaniji je u 2015. godini čak 40 odsto radno sposobnih imalo tegobe. Terapije koštaju ekonomiju milijardu funti godišnje, a kada se toj cifri doda izgubljena zarada, dobija se nevjerovatnih 12 milijardi funti.

Bolovi u leđima ugrožavaju ekonomijuSamo u Velikoj Britaniji je u 2015. godini čak 40 odsto radno sposobnih imalo tegobe sa leđima. Terapije koštaju ekonomiju milijardu funti godišnje, a toj cifri treba dodati i izgubljenu zaradu.

Bolovi u leđima posljednjih godina postali su toliko česta pojava i razlog odsustvovanja s posla, samo u Velikoj Britaniji je u 2015. godini čak 40 odsto radno sposobnih imalo tegobe.

Terapije koštaju ekonomiju milijardu funti godišnje, a kada se toj cifri doda izgubljena zarada, dobija se nevjerovatnih 12 milijardi funti.

Sa istim problemom se suočavaju i druge zemlje, prije svega razvijene, a ljekari najavljuju epidemiju bolova u leđima zbog dugog sjedenja ispred računara, televizora i manjka fizičke aktivnosti.

Zanimljivo, ove tegobe se češće dijagnostikuju kod žena i javljaju se u sve mlađim godinama, pokazuju studije u nekoliko zemalja. Prosječna dama prvi put osjeti bolove u vratu i leđima sa 28 godina, dok je muškarac bezbrižan do 32. rođendana. Kao glavni okidač tegoba, pripadnici oba pola naveli su podizanje i nošenje tereta, a na drugom mjestu je loše držanje tijela. Žene pate i zbog kućnih poslova, lošeg dušeka, dok muškarci krivca nalaze i u sportu.

Kako bi se bol izbjegao, kiropraktičari savjetuju da se, prilikom dizanja tereta, savijamo u koljenima umjesto u struku, a dok obavljamo fizički naporan posao, poput kućnog, pravimo pauze i izbjegavamo "krivljenje" kičme kad sjedimo i stojimo. Torbe bi trebalo nositi na leđima ili preko tijela, a cipele ne bi smjele da budu previsoke i krute. Za bolove u donjem dijelu leđa od neprocjenjivog značaja je redovno vježbanje, pogotovo istezanje i joga. Akupunktura se više ne nalazi na listi terapija, jer nema dovoljno dokaza da je korisna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik