Rusija još uvijek nije odobrila uvoz voća i povrća iz BiH

Bez autora
Oct 19 2016

BiH još uvijke čeka zvaničnu potvrdu Rusije o ukidanju zabrane uvoza voća i povrća iz BiH, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je potvrdio da očekuje rješenje tog pitanja u što skorijem periodu.Nakon utvrđenih zamjerki na rad fitosanitarnih službi u BiH Rusija je u augustu zabranila uvoz voća i povrća iz BiH. U međuvremenu je izvršen inspekcijski nadzor, a Rusija je BiH ponudila potpisivanje Protokola o saradnji u kojem su definisana određena pitanja iz oblasti izvoza u Rusiju.

Rusija još uvijek nije odobrila uvoz voća i povrća iz BiHBiH još uvijke čeka zvaničnu potvrdu Rusije o ukidanju zabrane uvoza voća i povrća iz BiH, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je potvrdio da očekuje rješenje tog pitanja u što skorijem periodu.

Nakon utvrđenih zamjerki na rad fitosanitarnih službi u BiH Rusija je u augustu zabranila uvoz voća i povrća iz BiH. U međuvremenu je izvršen inspekcijski nadzor, a Rusija je BiH ponudila potpisivanje Protokola o saradnji u kojem su definisana određena pitanja iz oblasti izvoza u Rusiju.

Vijeće ministara BiH u međuvremenu je potpisalo ponuđeni Protokol i kao potvrdan odgovor ga poslalo nadležnim službama u Rusiju. Iako se očekivalo da će zabrana izvoza biti ukinuta veoma brzo, to se još uvijek nije dogodilo.

"Rusija je od BiH dobila potpisan Protokol i oni treba da ga potvrde, što je osnov za ukidanje zabrana. Ja ne vidim razlog da se to ne učini u najskorije vrijeme, jer su Rusi predlagači teksta Protokola", kazao je Šarović za Klix.ba.

S obzirom na značaj izvoznog tržišta Rusije za bh. proizvođače svaki dan trajanja zabrane predstavlja nemjerljivu štetu ekonomiji BiH.

Podsjećamo, Rusija je nakon utvrđenih nepravilnosti u procesu izvoza voća i povrća iz BiH, u našu zemlju poslala i Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji su obišli domaće kompanije koje su se kandidovale za izvoz svojih proizvoda, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

BiH će uskoro ugostiti i inspekciju Ureda EU za hranu i veterinarstvstvo iz Dablina, koja će obaviti kontrolu, odnosno preglede funkcionisanja državnog sistema kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, da bismo mogli izvoziti piletinu na tržište EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik