Bimal do kraja godine planira u Tursku izvesti 50.000 tona jestivog ulja

Bez autora
Oct 23 2016

Kompanija Bimal d. d. iz Brčkog planirala je do kraja ove godine izvoz nešto više od 50.000 tona jestivog ulja, uz blagi porast plana za narednu godinu u skladu sa rastom i optimizacijom proizvodnje u Bimalu, rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal uoči odlaska u Tursku gdje će sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije prisustvovati razgovorima sa turskim kolegama. Bimal već nekoliko godina uspješno snabdijeva tržište Turske jestivim uljem. Postoji niz administrativnih poteškoća, ali ih isto tako uspješno rješavamo. Saradnja sa firmama u Turskoj i isporuke idu u skladu sa planom za ovu godinu. Aktivno ulažemo i u poljoprivredni sektor, kroz aktivnosti Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) i nastojimo povećati uzgoj uljarica, prije svega na području Bosne i Hercegovine, rekao je Suljkanović.

Bimal do kraja godine planira u Tursku izvesti 50.000 tona jestivog uljaKompanija Bimal d. d. iz Brčkog planirala je do kraja ove godine izvoz nešto više od 50.000 tona jestivog ulja, uz blagi porast plana za narednu godinu u skladu sa rastom i optimizacijom proizvodnje u Bimalu, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal uoči odlaska u Tursku gdje će sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije prisustvovati razgovorima sa turskim kolegama.

”Bimal već nekoliko godina uspješno snabdijeva tržište Turske jestivim uljem. Postoji niz administrativnih poteškoća, ali ih isto tako uspješno rješavamo. Saradnja sa firmama u Turskoj i isporuke idu u skladu sa planom za ovu godinu. Aktivno ulažemo i u poljoprivredni sektor, kroz aktivnosti Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) i nastojimo povećati uzgoj uljarica, prije svega na području Bosne i Hercegovine”, rekao je Suljkanović.

Naglasio je da je poslovna grupa sa pojedinim firmama razgovara i o temi potencijalnih investicija turskih firmi u regiji Zapadnog Balkana prije svega u poljoprivrednom sektoru.

”S druge strane, cilj je uključiti i veći broj bh. kompanija koje bi se mogle pridružiti u izvozu kvalitetnih domaćih proizvoda na ovo tržište, kao i izvozu turskih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, članice CEFTA-e i Europsku uniju. Bimal proširuje i saradnju sa turskim bankama, te aktivno radimo na proširenju palete proizvoda i za domaće tržište i za Tursku”, naglašava Suljkanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović početkom naredne sedmice u Turskoj će se na trilaterlanom sastanku Turska-Srbija-BiH sastati sa Nihatom Zeybekcijem, ministrom ekonomije Turske i potpredsjednikom Vlade i ministarom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem.

”Mi sa Turskom imamo razvijene bilateralne odnose i robna razmjena raste iz godine u godinu. Ona je dostigla već nekoliko stotina miliona eura. Bosna i Hercegovina na neki način i povećava svoje učešće u svojoj ukupnoj razmjeni čemu je posebno doprinio izvoz mesa i ulja, brašna i još nekih drugih proizvoda. Ovaj put, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, u prvom redu je fokus na razgovoru o obezbjeđenju nove isporuke mesa iz Bosne i Hercegovine u 2017. godini. Nastojat ćemo da obezbjedimo ovu ili tu kvotu povećamo. To će biti moj prvorazredni zadatak”, rekao je Šarović za Anadolu Agency (AA) uoči odlaska na trilatralni sastanak ministara ekonomije BiH-Srbija-Turska.

Naveo je da će njegov zadatak u razgovorima na trilateralnom sastanku biti i da se obezbijedi kontinuitet u isporuci ulja iz rafinerije Bimal, ali i da osigura izvoz brašna iz BiH u Tursku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik