Biznis plus: Mogli bismo proizvoditi duplo više energije

Bez autora
Oct 23 2016

Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini je otvoreno, ali se ta otvorenost baš i ne koristi, pa je i to bila jedna od tema poslovnog skupa koji je danas održan na Jahorini, a koji je organizovao poslovni klub Biznis plus. Imamo otvoreno tržište električne energije, ali ono nije još zaživjelo kako treba. Stvorili smo zakonski okvir po pitanju otvorenog tržišta, ali BiH i dalje zaostaje u mnogim zakonskim regulativama kad je u pitanju energija. Međutim, bitno je da nam je Energetska zajednica ukinula sankcije, tako da je pred nama zanimljiv period kada je riječ o toj oblasti, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Energetski sektor u BiH je jedan od važnijih za razvoj zemlje, ali i za pristupanje Evropskoj uniji. Naša zemlja bi, istaknuto je na ovom skupu, mogla proizvoditi i dvostruko više energije nego sada, samo kada bi koristila sve potencijale koje ima.

Biznis plus: Mogli bismo proizvoditi duplo više energijeTržište električne energije u Bosni i Hercegovini je otvoreno, ali se ta otvorenost baš i ne koristi, pa je i to bila jedna od tema poslovnog skupa koji je danas održan na Jahorini, a koji je organizovao poslovni klub Biznis plus.

- Imamo otvoreno tržište električne energije, ali ono nije još zaživjelo kako treba. Stvorili smo zakonski okvir po pitanju otvorenog tržišta, ali BiH i dalje zaostaje u mnogim zakonskim regulativama kad je u pitanju energija. Međutim, bitno je da nam je Energetska zajednica ukinula sankcije, tako da je pred nama zanimljiv period kada je riječ o toj oblasti, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Energetski sektor u BiH je jedan od važnijih za razvoj zemlje, ali i za pristupanje Evropskoj uniji. Naša zemlja bi, istaknuto je na ovom skupu, mogla proizvoditi i dvostruko više energije nego sada, samo kada bi koristila sve potencijale koje ima.

- Želja nam je da sa ovog skupa, to jeste od saradnje koja će ovdje početi, kandidujemo jedan zajednički projekt za sredstva EU, jer je činjenica da većina preduzeća ne zna pisati projekte, ne zna iskoristiti novac koji Evropska unija nudi, kazala je direktorica Biznis plus kluba Svetlana Cenić.

Znamo mi da BiH zaostaje za zemljama regiona kada su mnoge oblasti u pitanju, ali da zaostajemo i u oblasti energije, kada su u pitanju investicije i zakonodavstvo, potvrdio je i ministar Šarović koji je ipak ulio nadu da bismo mogli krenuti i u dostizanje zamalja okruženja.

- Tokom ove godine postignut je veliki napredak i to nam daje šansu da u 2017. možemo očekivati i da dostignemo zemlje regiona. Važna stvar je i da su nam ukinute sankcije od Energetske zajednice, ali nam je dat rok od nekoliko mjeseci da ispunimo neke zahtjeve koji se tiču usvajanja zakona na državnom nivou i usklađivanje entitetskih regulativa, a ako to uradimo otvoriće nam se vrata za ulaganja u energetsku oblast, poručio je Šarović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik