Povećati trgovinsku razmenu Srbije i Namibije

Bez autora
Oct 23 2016

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da naša zemlja želi da povrati stepen prisustva i saradnje u Africi kakav je imala pre raspada Jugoslavije. Dačić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Namibije Netumbom Nandi-Ndaitvom, istakao da zapostavljanje tradicionalno dobrih odnosa sa afričkim zemljama smatra jednim od najvećih propusta naše savremene spoljne politike. Treba da počnemo sa uspostavljanjem dobrih odnosa sa nizom prijateljskih zemalja sa kojima Srbija kao naslednica bivše Jugoslavije ima čitav niz projekata iz prošlosti, poručio je prvi potpredsednik Vlade. Prema njegovim rečima, Srbija i Namibija imaju tradicionalno prijateljske odnose, ali njih ne prati dobra ekonomska saradnja.

Povećati trgovinsku razmenu Srbije i NamibijePrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da naša zemlja želi da povrati stepen prisustva i saradnje u Africi kakav je imala pre raspada Jugoslavije.

Dačić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Namibije Netumbom Nandi-Ndaitvom, istakao da zapostavljanje tradicionalno dobrih odnosa sa afričkim zemljama smatra jednim od najvećih propusta naše savremene spoljne politike.

Treba da počnemo sa uspostavljanjem dobrih odnosa sa nizom prijateljskih zemalja sa kojima Srbija kao naslednica bivše Jugoslavije ima čitav niz projekata iz prošlosti, poručio je prvi potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija i Namibija imaju tradicionalno prijateljske odnose, ali njih ne prati dobra ekonomska saradnja.

Dačić je naveo da trgovinska razmena između dve zemlje na godišnjem nivou iznosi približno 700.000 evra.

On je podsetio na to da je Srbija u Titovo vreme imala mnogo bolje odnose sa prijateljskim afričkim zemljama i da je puno naših preduzeća radilo u Namibiji, a da se ovde školovalo dosta namibijskih oficira.

Takođe, Dačić je izrazio zahvalnost Namibiji na doslednoj poziciji prema Kosovu i Metohiji, a Nandi-Ndaitve je dodala da je Namibija podržava dijalog kao način za rešavanje sporova.

Nandi-Ndaitve je rekla da je postignuta saglasnost o tome da saradnja između dve zemlje bude podignuts na viši nivo, naročito na planu ekonomije.

Prema njenim rečima, privrede Srbije i Namibije su sličnih karakteristika i postoji prostor za veću saradnju.

Dačić i Nandi-Ndaitve su najavili da će naredne godine u Srbiju doći predsednik Namibije, kome će biti uručen orden koji mu je dodelio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je na konferenciji najavio i ukidanje viza za građane Srbije i Kine početkom 2017. godine, uz napomenu da je to sasvim realan rok, ukoliko sve dogovorene aktivnosti budu išle predviđenom dinamikom.

On je objasnio da se sada očekuje da Vlada Kine izda saglasnost na tekst sporazuma, nakon čega bi premijeri dveju zemalja trebalo da potpišu taj dokument, verovatno na samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi početkom novembra.

Ukoliko pomenuti sporazum bude potpisan na samitu, sledi ratifikacija u parlamentu i nakon toga on stupa na snagu, naveo je prvi potpredsednik Vlade i dodao da to znači da će svi imati pravo da putuju bez viza u trajanju od 30 dana.

On je, govoreći o otvaranju avionske linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, rekao da će i naša i kineska avio-kompanija imati veliki interes za to, kao i da bi to bilo veoma korisno i u političkom, i u ekonomskom smislu.

Dačić je poručio da je Srbija uvek vodila računa o tome da ne pređe crvenu liniju koja bi značila priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uz napomenu da se i kada je reč o Fondu za zapadni Balkan jasno ogradila od toga.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da je reč o Fondu koji je inicirala Višegradska grupa koja ima svoj razvojni fond i koja bi po tom modelu predložila da se organizuje jedan fond koji bi pratio sve aktivnosti koje se inače rade na zapadnom Balkanu, koji bi pomagala Višegradska grupa.

Dačić je podsetio na to da je ta ideja pokrenuta 2012. godine i da je realizovana u skladu sa onim što je tada bilo primereno kada je reč o predstavljanju Kosova u međunarodnim organizacijama, a to se odnosi na zvezdicu i fusnotu.

Kosovo je predstavljeno asimetrično u odnosu na države, onako kako je regulisano odlukama Vlade Srbije, ali i onim što je dogovoreno u EU, ukazao je on.

Dačić je podsetio na to da je Srbija na samom skupu dala interpretativnu izjavu kako bi se ogradila od toga da to neko može da protumači kao eventualno priznanje Kosova kao nezavisne države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik