Lokomotive u Srpskoj stare pola vijeka krstare prugama

Bez autora
Dec 04 2016

"Željeznice RS" od svog osnivanja nisu nabavljale nove lokomotive i vagone, a prugama u Republici Srpskoj danas krstare vozovi stari gotovo pola vijeka. Iako je u svijetu željeznica jedno od glavnih i najbržih prevoznih sredstava koje svakodnevno koriste milioni ljudi, vozovi u Srpskoj nisu se, nažalost, ni pedalj primakli modernom svijetu. U "Željeznicama RS" kažu da je posljednja polovna dizel-motorna garnitura nabavljena prije 11 godina i ona datira iz 1970. godine. Prosječna starost vagona koji su u eksploataciji, odnosno koja se koriste za prevoz putnika je 34 godine. "Željeznice" u svom posjedu imaju i vagone koji su van eksploatacije, a čija je prosječna starost 45 godina, rekla je službenik za odnose s javnošću ovog preduzeća Nada Savić-Stevanović. Dodaje da je prosječna starost lokomotiva 46 godina.

Lokomotive u Srpskoj stare pola vijeka krstare prugama"Željeznice RS" od svog osnivanja nisu nabavljale nove lokomotive i vagone, a prugama u Republici Srpskoj danas krstare vozovi stari gotovo pola vijeka.

Iako je u svijetu željeznica jedno od glavnih i najbržih prevoznih sredstava koje svakodnevno koriste milioni ljudi, vozovi u Srpskoj nisu se, nažalost, ni pedalj primakli modernom svijetu.

U "Željeznicama RS" kažu da je posljednja polovna dizel-motorna garnitura nabavljena prije 11 godina i ona datira iz 1970. godine.

- Prosječna starost vagona koji su u eksploataciji, odnosno koja se koriste za prevoz putnika je 34 godine. "Željeznice" u svom posjedu imaju i vagone koji su van eksploatacije, a čija je prosječna starost 45 godina - rekla je službenik za odnose s javnošću ovog preduzeća Nada Savić-Stevanović.

Dodaje da je prosječna starost lokomotiva 46 godina.

Ovi podaci najbolji su pokazatelj da je RS, kada je željeznički saobraćaj u pitanju, bar pola vijeka u zaostatku za svijetom. Vozovi koji su odavno "dali dušu" danas se ni po čemu ne mogu takmičiti sa svojim mlađim rođacima kojima se voze putnici širom svijeta.

Kada se pogleda prosječna brzina vozova u EU, Japanu i RS, dolazimo do još poraznijih podataka. Putnici u zemljama EU voze se vozovima koji idu prosječno 200 - 300 kilometara na čas, Japanci jure više od 300 kilometara na čas, a lokomotive u Srpskoj u prosjeku 80.

- Naše pruge su stare i potreban im je generalni remont kako bismo povećali brzinu vozova. Prosječna brzina je oko 80 kilometara, ali na dionici pruge Brezičani - Prijedor maksimalna brzina je 120 kilometara i na toj dionici organizujemo probne vožnje - rekla je Savić-Stevanović ističući da na velikom dijelu remontovane pruge Doboj - Banjaluka, na dionici S. Kostajnica - Jošavka, brzina vozova dostiže 100 kilometara na čas.

Da putnički saobraćaj "Željeznica RS" nije ni blizu onog u zemljama EU, jasno je i stručnjacima Svjetske banke koji su predložili Vladi RS da ovaj vid saobraćaja ukine do 2020. godine. Alternativa je investiranje u modernizaciju lokomotiva i vagona kako bi bar na glavnim linijama ponudili usluge na višem nivou.

Uzimajući u obzir kreditnu zaduženost i neizmirene obaveze jedinog željezničkog preduzeća u Srpskoj, drugi prijedlog malo je vjerovatan.

Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS Neđo Trninić kaže da je starost vagona i lokomotiva u Srpskoj razumljiva s obzirom na to da od početka sedamdesetih godina prošlog vijeka u željeznice nije bilo značajnih ulaganja.

- Ratna dešavanja na ovim prostorima znatno su smanjila kvalitet usluga željeznica. Putnički željeznički saobraćaj u RS je nerentabilan zbog čega Vlada RS daje subvencije na godišnjem nivou od oko 7,8 miliona KM. Iz tog razloga smo krenuli u restrukturiranje željeznica, a to podrazumijeva modernizaciju kako infrastrukture, tako i vagona i lokomotiva. Šta ćemo od toga ostvariti, vidjećemo - rekao je Trninić ističući da je Vlada RS opredijeljena da putnički saobraćaj opstane.

Naglasio je da, pored svega navedenog, bezbjednost radnika i putnika na željeznicama nije ugrožena, jer se lokomotive i vagoni redovno održavaju.

Talgo vozovi

 "Željeznice FBiH" krajem septembra ove godine pustile su u promet garniture talgo vozova koji su kreditom od Španije kupljeni 2005. godine za 132 miliona maraka. Iako su vozovi isporučeni 2010. godine, u promet su stavljeni tek šest godina kasnije, a kao jedan od razloga navođeno je to što nisu bili prilagođeni domaćim prugama. To su iz "Željeznica FBiH" demantovali. Moderni talgo voz saobraća na relaciji Sarajevo - Doboj, a navodno je u planu da linija bude produžena do Banjaluke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik