Banka Srpske prodala četiri objekta u FBiH

Bez autora
Dec 04 2016

Od deset poslovnih prostora i zgrada Banke Srpske u FBiH ponuđenih na licitaciji prodata su četiri, od kojih je inkasirano 1,29 miliona KM. Likvidacioni upravnik Banke Srpske Petar Mićić kazao je da je riječ o prvoj prodaji imovine nakon što je pokrenut proces likvidacije. Objekti koji su ponuđeni na prodaju pripadali su Una banci, čiji je vlasnik Banka Srpske. Prodate su zgrade sa opremom u Bosanskoj Otoci i Cazinu, te poslovni prostori u Bužimu i Velikoj Kladuši, naveo je Mićić. Pored zgrada, na dobošu su se našli i računari, računarska oprema i ostala pokretna imovina, od čije prodaje je prikupljeno 8.669 KM. Od prodaje nekretnina i pokretne imovine ukupno je prikupljeno 1,30 miliona KM, naveo je Mićić. Ukupna vrijednost imovine Banke Srpske koja je ponuđena na prvoj licitaciji iznosila je 5,1 milion maraka. Početna cijena zgrada i poslovnih prostora iznosila je 5,09 miliona, a pokretne imovine 17.000 maraka.

Banka Srpske prodala četiri objekta u FBiHOd deset poslovnih prostora i zgrada Banke Srpske u FBiH ponuđenih na licitaciji prodata su četiri, od kojih je inkasirano 1,29 miliona KM.

Likvidacioni upravnik Banke Srpske Petar Mićić kazao je da je riječ o prvoj prodaji imovine nakon što je pokrenut proces likvidacije. Objekti koji su ponuđeni na prodaju pripadali su Una banci, čiji je vlasnik Banka Srpske.

- Prodate su zgrade sa opremom u Bosanskoj Otoci i Cazinu, te poslovni prostori u Bužimu i Velikoj Kladuši - naveo je Mićić.

Pored zgrada, na dobošu su se našli i računari, računarska oprema i ostala pokretna imovina, od čije prodaje je prikupljeno 8.669 KM.

- Od prodaje nekretnina i pokretne imovine ukupno je prikupljeno 1,30 miliona KM - naveo je Mićić.

Ukupna vrijednost imovine Banke Srpske koja je ponuđena na prvoj licitaciji iznosila je 5,1 milion maraka. Početna cijena zgrada i poslovnih prostora iznosila je 5,09 miliona, a pokretne imovine 17.000 maraka.

Nakon završene prve licitacije bez kupca su ostali jedna zgrada i dva poslovna prostora u Bihaću, te poslovni prostori u Bosanskom Petrovcu, Bosanskoj Krupi i Ključu. Najvišu početnu cijenu imala je zgrada u Bihaću, čija je vrijednost procijenjena na oko 2,7 miliona, a vrijednost opreme u njoj na 37.990 KM. Uskoro bi trebalo da bude raspisan i drugi javni poziv za prodaju nekretnina i opreme Banke Srpske.

Agencija za bankarstvo RS donijela je 27. aprila rješenje o oduzimanju dozvole Banci Srpske. Odluka je donesena na osnovu pokazatelja koji su ukazivali da je kapital banke negativan. Privremena uprava u Banci Srpske uvedena je 16. novembra prošle godine zbog neizvršavanja naloga koje je Agencija za bankarstvo poslije obimne kontrole stavila na sto njene uprave i pada kapitala ispod zakonskog minimuma. Tada je blokirano 149,5 miliona maraka depozita klijenata Banke Srpske, a od tog iznosa isplaćeno je oko 55 miliona za koje je garantovala Agencija za osiguranje depozita BiH. Novac su dobili depozitari koji su u Banci Srpske imali do 50.000 KM. Deponenti koji su imali veće iznose biće namireni od prihoda ubranih prodajom imovine banke i naplatom kredita, ali je teško očekivati da će im biti isplaćen sav novac koji su imali u Banci Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik