Zamah proizvodnje govedine i piletine

Bez autora
Dec 04 2016

Proizvodnja goveđeg i pilećeg mesa u Republici Srpskoj bilježi rast, što se ne može reći i za proizvodnju svinjetine, koja ne zadovoljava potrebe prerađivača mesa. Podaci su to Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, prema kojima se može očekivati rast proizvodnje goveđeg mesa do dva, a mesa živine do deset odsto. Uzgajivači svinja ove godine su proizveli do tri odsto manje mesa nego lani, dok bi proizvodnja ovčijeg i kozijeg mesa trebalo da ostane na nivou prošlogodišnje. Procjenjuje se da bi ove godine u RS trebalo da bude proizvedeno 21.046 tona govedine, a raste i broj uzgajivača sa 1.000 i više grla, rekli su u Ministarstvu, dodajući da se proizvodnja ove vrste mesa stabilizuje od otvaranja mogućnosti izvoza u Tursku.

Zamah proizvodnje govedine i piletineProizvodnja goveđeg i pilećeg mesa u Republici Srpskoj bilježi rast, što se ne može reći i za proizvodnju svinjetine, koja ne zadovoljava potrebe prerađivača mesa.

Podaci su to Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, prema kojima se može očekivati rast proizvodnje goveđeg mesa do dva, a mesa živine do deset odsto.

Uzgajivači svinja ove godine su proizveli do tri odsto manje mesa nego lani, dok bi proizvodnja ovčijeg i kozijeg mesa trebalo da ostane na nivou prošlogodišnje.

- Procjenjuje se da bi ove godine u RS trebalo da bude proizvedeno 21.046 tona govedine, a raste i broj uzgajivača sa 1.000 i više grla - rekli su u Ministarstvu, dodajući da se proizvodnja ove vrste mesa stabilizuje od otvaranja mogućnosti izvoza u Tursku.

Podsjećaju da dio tovljača iz RS izvozi goveda u Liban preko crnogorske luke Bar.

Kada je riječ o svinjskom mesu, u Ministarstvu ističu da najveći problem predstavlja nestabilnost otkupne cijene i prevelik uvoz.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da Srpska ima odlične uslove za razvoj stočarstva. On je napomenuo da su izvoz piletine u EU, te izvoz govedine u Tursku, doprinijeli poboljšanju stanja u proizvodnji ovih vrsta mesa.

- S druge strane, povećanje uvoza svinjetine uzrokovalo je pad uzgoja svinja, zbog čega domaći svinjari ne mogu proizvesti dovoljno mesa za industriju - rekao je Marinković.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić ističe da treba pojačati kontrolu uvoza svinjetine koja dolazi na naše tržište.

- Zatražili smo od resornog ministarstva da se usvoji pravilnik kojim bi se konzumno meso prodavalo samo 96 sati od momenta klanja, a po isteku tog vremena da ide u preradu - rekao je Maljčić.

Uvoz teladi

U Ministarstvu ističu da raste interesovanje domaćih tovljača za uzgoj goveda, pa je tako za treći kvartal ove godine za uzgajivače u BiH odobren uvoz 1.000 tona teladi za tov. Od toga je za uzgajivače u Srpskoj odobren uvoz 460 tona goveda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik