PDV olakšice za bh. privredu na dugom štapu

Bez autora
Dec 04 2016

Privredna komora RS, s ciljem olakšanja poslovanja domaće privrede, predlaže izmjene propisa iz oblasti poreza na dodatu vrijednost (PDV), kojima se, između ostalog, traži skraćenje roka povrata PDV-a na 30 dana, ali i podizanje PDV praga na 100.000 maraka po uzoru na rješenja u okruženju.Uz to, privrednici traže i da se plaćanje PDV-a vrši po naplaćenoj fakturi za prodate proizvode i usluge ili da se produži rok za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu do kraja mjeseca.

PDV olakšice za bh. privredu na dugom štapuPrivredna komora RS, s ciljem olakšanja poslovanja domaće privrede, predlaže izmjene propisa iz oblasti poreza na dodatu vrijednost (PDV), kojima se, između ostalog, traži skraćenje roka povrata PDV-a na 30 dana, ali i podizanje PDV praga na 100.000 maraka po uzoru na rješenja u okruženju, potvrđeno je "Nezavisnim".

Uz to, privrednici traže i da se plaćanje PDV-a vrši po naplaćenoj fakturi za prodate proizvode i usluge ili da se produži rok za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu do kraja mjeseca. Takođe, traže i definisanje pojma "izvoza u turizmu" kroz oslobađanje, odnosno smanjenje stope PDV-a, koristeći iskustva u zemljama u okruženju, poput Hrvatske.

Među prijedlozima privrede je i redefinisanje prekršajnih odredaba na način da se propišu prekršajne kazne u novčanim rasponima, a ne u procentima, kakvo je trenutno zakonsko rješenje.

"Predlažemo i da se smanji novčana kazna za ovlašteno lice koje radi za pravno lice, jer trenutno podliježe istoj novčanoj kazni kao i pravno lice", rekli su iz Privredne komore RS.

Kao primjer navode da je u Hrvatskoj od 1. januara prošle godine, u primjeni izmijenjeni Zakon o PDV-u, prema kojem poreski obveznici čija vrijednost isporuka dobara i usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 3.000.000 kuna, odnosno oko 761.453 KM bez PDV-a, mogu obračunavati i plaćati PDV na bazi naplaćenih naknada za obavljene isporuke.

Međutim, ove izmjene očigledno spadaju u domen političkog pitanja, pa će o svemu konačnu odluku dati Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Savjet ministara BiH i parlament BiH i biće uvršteni oni prijedlozi koji budu usvojeni u tim institucijama. Zato nam iz UIO BiH nisu mogli reći šta bi od ovih prijedloga moglo biti usvojeno.

U UIO BiH rekli su da su uradili Prijedlog novog zakona o PDV-u u okviru projekta finansiranog od strane EU, uz redovnu podršku i konsultacije eksperata EU angažovanih po tom pitanju u projektu i uz učešće eksperata iz UIO.

"Ovaj prijedlog zakona tek treba da bude dostavljen Upravnom odboru UIO na razmatranje", rekli su iz UIO BiH i dodali da je prednacrt zakona o PDV-u usklađen s važećom Direktivom EU. Prema njihovim riječima, donošenjem zakona o PDV-u ispunila bi se obaveza postepenog usklađivanja i harmonizacije s propisima EU koji regulišu sistem plaćanja PDV-a, čime bi se stvorili uslovi za brzu, efikasnu i dosljednu implementaciju evropskih pravila u praksi, što je i jedna od obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i njenih članica i BiH.

"UIO je pripremila Prijedlog novog zakona o PDV-u na način da je izvršila samo usklađivanje s propisima EU. UIO je u Prijedlogu novog zakona o PDV-u sve stope i rokove ostavila na način kao što je to i u postojećem Zakonu o PDV-u", rekli su iz UIO BiH.

Iz ove institucije su nam pojasnili samo izmjene koje se tiču usklađivanja novog zakona o PDV-u s važećim pravilima u EU. Tako Prijedlog zakona o PDV-u obuhvata odredbe kojima su propisane novčane kazne za nepoštovanje obaveza utvrđenih ovim zakonom, a koje se odnose na neblagovremeno i pogrešno obračunavanje PDV-a, pogrešno evidentiranje, knjigovodstvo i iskazivanje podataka, kao i pogrešno obračunavanje i neplaćanje PDV-a. Umjesto, kao što je to slučaj sada, da se visine kazni određuju postocima, iznosi novčanih kazni propisani su u novčanim rasponima, izuzev za prekršaje koji se odnose na pogrešno obračunavanje i neplaćanje PDV-a, a gdje se utvrđuje novčana kazna koja odgovara iznosu od 50 odsto od iznosa neplaćenog ili pogrešno obračunatog PDV-a ukoliko taj iznos prelazi 20.000 maraka.

"U zavisnosti od utvrđenog prekršaja, raspon novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu je manji u odnosu na raspon novčane kazne pravnog lica za utvrđeni prekrašaj", rekli su iz UIO BiH i za sve ostale detalje nas uputili na adresu članova UO UIO BiH, koji će i dati konačni stav o novom zakonu o PDV-u onog trenutka kada ga budu razmatrali. Iz Upravnog odbora UIO BiH u petak nismo uspjeli saznati kada će biti razmatran Prijedlog novog zakona o PDV-u i kakvi su njihovi stavovi, pošto su članovi taj dan imali sjednicu u Mostaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik