Veliki potencijali za unapređenje saradnje Srbije i Grčke

Bez autora
Dec 05 2016

Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre, prijateljske odnose, ali potencijali za privrednu saradnju nisu dovoljno iskorišćeni, zaključeno je na Poslovnom forumu Srbija-Grčka. Na skupu u Privrednoj komori Srbije, predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da je Grčka među 10 najvećih investitora u Srbiji sa ulaganjima većim od dve milijarde evra. Najveća ulaganja Grčke, kako je precizirao bila su u bankarski sektor, ali i u sektor trgovine, turizma, hotelijerstva, cementa, IT tehnologije, kao i metalskoj industriji. Čadež je naglasio da se u poslednjih deset godina ukupa robna razmena Srbije i Grčke kretala od 260 do 390 miliona evra, naglašavajući da je 2013. ta razmena bila maksimalna, a u 2015. iznosila 377,7 miliona evra što je tri puta manje nego razmena koju Srbija ima sa ostalim zemljama u regionu.

Veliki potencijali za unapređenje saradnje Srbije i GrčkeSrbija i Grčka imaju tradicionalno dobre, prijateljske odnose, ali potencijali za privrednu saradnju nisu dovoljno iskorišćeni, zaključeno je na Poslovnom forumu Srbija-Grčka.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije, predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da je Grčka među 10 najvećih investitora u Srbiji sa ulaganjima većim od dve milijarde evra.

Najveća ulaganja Grčke, kako je precizirao bila su u bankarski sektor, ali i u sektor trgovine, turizma, hotelijerstva, cementa, IT tehnologije, kao i metalskoj industriji.

Čadež je naglasio da se u poslednjih deset godina ukupa robna razmena Srbije i Grčke kretala od 260 do 390 miliona evra, naglašavajući da je 2013. ta razmena bila maksimalna, a u 2015. iznosila 377,7 miliona evra što je tri puta manje nego razmena koju Srbija ima sa ostalim zemljama u regionu.

"Aktuelni nivo saradnje dve zemlje je ispod naših kapaciteta i mogućnosti, ali i potreba privrednika. Sa velikom pažnjom pratimo šta se dešava u Grčkoj, jer su naše privrede povezane", naglasio je Čadež.

Čadež je dodao da očekuje da će tražnja na grčkom tržištu ojačati ne samo za sirovine već i za gotove proizvode iz Srbije i da će se razmena dve zemlje uravnotežiti.

Prema njegovim rečima, najzanimljiviji sektori u Srbiji za grčke investicije uz agrobiznis i energetika, kao i turizam, hotelijerstvo i nekretnine.

Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić kazao je da trgovinsku razmenu Srbije i Grčke karakteriše konstantan rast od 2000. godine, i da kompanije iz Grčke koje ovde posluju zapošljavaju više od 7.000 ljudi.

On je ocenio i da bi grčke kompanije mogle da se uključe i u privatizaciju preostalih preduzeća u Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva trgovine,turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević, rekao je da se procenjuje da je u prvih deset meseci 2016. obim trgovine Srbije i Grčke bio 324,5 miliona evra, dok je obim investicija u prvoj polovini godine procenjen na 34,1 miliona evra.

Turistička razmena je bila u minusu od 331milion evra, jer su procene da su srpski turisti u Grčkoj ostavili 341 miliona evra, a priliv u Srbiji od grčkih turista bio je 10 miliona evra.

On je kazao da u Srbiji trenutno posluje 80 grčkih i mešovitih grčko srpskih kompanija.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugalos kazao je da su tradicionalni prijateljski odnosi dve zemlje osnova za jačanje i bilateralne saradnje.

On je naveo da postoji prostor za unapređenje saradnje dve zemlje, u raznim sektorima,prvenstveno finansijskom, turizmu i trgovini.

Ambasador Grčke u Srbiji Ilijas Ilijadis kazao je da "bratski odnosi Srbije i Grčke koji su svima poznati stvaraju perspektivu za zajedničku budućnost dve zemlje".

On je naglasio da danas potpisani Protokol o saradnji između PKS i Unije Privrednih komora Grčke pruža osnovu za dalji razvoj saradnje između dve zemlje za šta se zalaže i Vlada Grčke.

Na skupu u PKS-u prisustvuje više od 500 prirednika iz Grčke i Srbije iz raznih oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik