Potpisan ugovor o modernizaciji terminala Zračne luke Split

Bez autora
Dec 06 2016

Predstavnici Zračne luke Split i tvrtki Kamgrad, Viadukt i KFK Tehnika potpisali su u utorak ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala Zračne luke Split, vrijednih 347 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o strateški važnom projektu za Splitsko-dalmatinsku županiju i od bitnog značaja za zračnu luku. Planiranom rekonstrukcijom putnička zgrada će se proširiti na tri kata i dobiti ukupno 35 tisuća četvornih metara, pa će terminal u vršnom satu moći primiti 2.500 putnika, uz visoku kvalitetu usluge. Zahvaljujući projektu, putnici u dolasku i odlasku moći će se vertikalno razdvojiti, a osigurat će se i operativna fleksibilnost prilikom uvođenja schengenskog režima.

Potpisan ugovor o modernizaciji terminala Zračne luke SplitPredstavnici Zračne luke Split i tvrtki Kamgrad, Viadukt i KFK Tehnika potpisali su u utorak ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala Zračne luke Split, vrijednih 347 milijuna kuna bez PDV-a.

Riječ je o strateški važnom projektu za Splitsko-dalmatinsku županiju i od bitnog značaja za zračnu luku.

Planiranom rekonstrukcijom putnička zgrada će se proširiti na tri kata i dobiti ukupno 35 tisuća četvornih metara, pa će terminal u vršnom satu moći primiti 2.500 putnika, uz visoku kvalitetu usluge. Zahvaljujući projektu, putnici u dolasku i odlasku moći će se vertikalno razdvojiti, a osigurat će se i operativna fleksibilnost prilikom uvođenja schengenskog režima.

Predviđeno je i povećanje površine parkirališta za autobuse i automobile s pripadajućim sadržajima za 35,5 tisuća četvornih metara, autobusnim terminalom, uredima za rent-a-car agencije, a bit će izgrađen i pješački most koji će se spajati na putnički terminal.

Radovi bi trebali početi u siječnju 2017. godine.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako "danas svjedočimo velikom događaju ostvarivanja strateškog projekta za Split, županiju i Hrvatsku". Kazao je da nakon Zagreba i izgradnje Zračne luke dr. Franjo Tuđman i Zračne luke Dubrovnik, projekt ide uspješno i u Splitu.

"Brojka od 2,3 milijuna putnika do kraja ove godine dovoljno govori o potrebama ove zračne luke, a potrebe su takve da je ovaj projekt neophodan. Split kao drugi grad u Hrvatskoj nakon Zagreba i Dubrovnika zaslužuje imati modernu zračnu luku i biti uz bok i drugim modernim europskim gradovima", kazao je Butković.

Direktor Zračne luke Split Lukša Novak je kazao da je sretan zbog projekta za koji je, kako je rekao, pola posla već obavljeno, jer su riješeni svi "papiri", ishođena građevinska dozvola i proveden postupak javne nabave.

"Zadnjih pet godina imamo dvoznamenkast porast, a u ovoj godini porast od 17 posto. S obzirom na jako dobre najave u sljedećih par godina je za očekivati daljnji rast", rekao je Novak.

On očekuje da će dio novih sadržaja u funkciji biti 2018. godine te najavljuje da će do 2019. putnička zgrada biti rekonstruirana. Za sljedeće tri godine očekuje ukupna ulaganja od 605 milijuna kuna.

Terminal Zračne luke Split izgrađen je 1979. godine, a zadnji put je dograđivan 2004. Na pistu u Resniku slijeću zrakoplovi pedeset kompanija koje Split povezuju s 90 destinacija. Kroz tu zračnu luku iz godine u godinu prolazi sve više putnika, pa ih je tako samo u srpnju ove godine kroz nju prošlo više od pola milijuna.

Zračna luka Split je do sada uložila 50 milijuna kuna u otkup zemljišta i dokumentaciju dijela na kojem će se širiti novi putnički terminal, a cijena čitavog projekta će ukupno iznositi 400 milijuna kuna koje će izdvojiti iz vlastitih sredstava i kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik