Danska prvi put u 183 godine otplatila svoj dug u stranim valutama

Bez autora
Mar 21 2017

Danska centralna banka saopćila je u ponedjeljak da je država prvi put u 183 godine u potpunosti bez dugova u stranim valutama, prenosi Business Insider. Na dan 20. mart 2017. godine, Danska će platiti svoj posljednji dio duga od 1,5 milijardi dolara, čime će država biti bez dugova u stranim valutama, saopćeno je iz Danske centralne banke.Vlada se dala u potragu za stranim novce, a kako bi održala dobar nivo vlastitih državnih deviznih rezervi i na taj način balansirala krunom u odnosu na eura. Tokom 2015. godine rezerve su podigle rekordan nivo pa je Danska počela da vraća spomenute dugove bez potrebe da se dodatno zadužuje.

Danska prvi put u 183 godine otplatila svoj dug u stranim valutamaDanska centralna banka saopćila je u ponedjeljak da je država prvi put u 183 godine u potpunosti bez dugova u stranim valutama, prenosi Business Insider.

"Na dan 20. mart 2017. godine, Danska će platiti svoj posljednji dio duga od 1,5 milijardi dolara, čime će država biti bez dugova u stranim valutama", saopćeno je iz Danske centralne banke.

Vlada se dala u potragu za stranim novce, a kako bi održala dobar nivo vlastitih državnih deviznih rezervi i na taj način balansirala krunom u odnosu na eura. Tokom 2015. godine rezerve su podigle rekordan nivo pa je Danska počela da vraća spomenute dugove bez potrebe da se dodatno zadužuje.

Ipak, Centralna banka je dodala da otplata duga u stranim valutama ne znači otplatu cjelokupnog duga. Danski dug, koji je sada izražen samo u krunama, iznosi oko 38 posto državnog BDP-a, u stalnom je padu i spada među najniže u Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik