Uskoro fabrika mlijeka vrijedna 20 miliona

Bez autora
Mar 23 2017

Današnju radnu posjetu Bijelom Polju potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović započeo je posjetom fabrike za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda "Milk Kraft Leće" u Pavinom Polju, vrijedne oko 20 miliona eura. U razgovoru s radnicima fabrike mineralne vode "Rada" kazao je da treba deefinisati da li je stečaj jedna od opcija za izlazak iz krize. Iako je završeno 90 odsto planiranih radova, predstoji završetak mljekare i ugradnja najsavremnije opreme za tu vrstu proizvodnje, rekao je direktor projekta "Milk Kraft Leće" Petar Petrović. Projektom je prediviđena farma od 500 muznih krava, gdje će se proizvoditi sirovo mlijeko čija je izgradnja završena. U toku je realizacija druge faze projekta izgradnja fabrike za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda koja će dnevno prerađivati 60 tona mlijeka, istakao je Petrović.

Uskoro fabrika mlijeka vrijedna 20 milionaDanašnju radnu posjetu Bijelom Polju potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović započeo je posjetom fabrike za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda "Milk Kraft Leće" u Pavinom Polju, vrijedne oko 20 miliona eura. U razgovoru s radnicima fabrike mineralne vode "Rada" kazao je da treba deefinisati da li je stečaj jedna od opcija za izlazak iz krize.

"Iako je završeno 90 odsto planiranih radova, predstoji završetak mljekare i ugradnja najsavremnije opreme za tu vrstu proizvodnje", rekao je direktor projekta "Milk Kraft Leće" Petar Petrović.

Projektom je prediviđena farma od 500 muznih krava, gdje će se proizvoditi sirovo mlijeko čija je izgradnja završena.

"U toku je realizacija druge faze projekta izgradnja fabrike za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda koja će dnevno prerađivati 60 tona mlijeka", istakao je Petrović.

Fabrika za preradu mlijeka zapošljavaće značajan broj radnika, što je prema riječima Simovića, jedna od veoma važnih stvari u ovom projektu. Pored zaposlenih mnogi kooperanti će imati siguran otkup istakao je potpresjednik Vlade.

Traže rješenje za radnike "Rade"

Simović je potom sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem posjetio fabriku mineralne vode “Rada”, gdje su razgovarali sa radnicima koji već duži period ne rade.

Potpresjednik Vlade je nakon sastanka poručio da fabrika treba da radi i to sa radnicima koji su do nedavno održavali proces proizvodnje.

"Došli smo da zajednički tražimo rješenje sa predstavnicima radnika, sindikata i menadžmenta. Nažalost, nijesmo bili u prilici da do, eventualnog, rješenja dođemo i sa vlasnikom firme koji zbog objektivnih razloga odsutan", istakao je Simović.

On je tokom razgovora upoznat od strane pedesetak radnika da, zbog prekida proizvodnje ,ne rade već duži period i da ne primaju plate već jedanaest mjeseci dok većini doprinosi nijesu uplaćivani poslednjih devet godina. Dio radnika je zbog toga otišao u penziju koja je znatno niža od one koja bi bila rezultat uredno uplaćenih doprinosa, naveli su predstavnici sindikata.

"Zbog takvog stanja u fabrici proteklih godina imamo značajan uvoz gazirane vode koji premašuje vrijednost od šest miliona eura , uprkos izdašnim izvorima mineralne vode u Bijelom Polju i dobre tržine pozicije za njen plasman", kazao je Simović.

Dogovoren je sastanak iduće sedmice u Podgorici, na kojem bi trebali da definišemo da li je stečaj jedna od opcija izlaska iz krize, pri tom ne mislim na stečaj radi likvidacije fabrike, već kao mogućnost za stvaranje nove energije za pokretanje proizvodnje, razvoj fabrike i veće odgovornosti, kako bi se stvorili uslovi za povlačenje značajnih sredstava koje je država opredijelila za ovu fabriku u iznosu od dva miliona dolara.

Fabrika u novim okolnostima ima perspektivu, jer pored navedenog i zbog i sgurnog tršišta za njene proizvode što je za sektor poljoprivrede uvijek bio veći problem od same proizvodnje.

Predstavnik sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije Veljko Baošić ocijenio je današnji sastanak izuzetno korisnim, jer je, kako je kazao, ministar Simović iznio više kvalitetnih i za radnike prihvatljivih rješenja te rokovima u kojima bi trebalo da se riješe nagomilani probleme i radni status zaposlenih.

On očekuje da sa programiranim stečajem, koji je ponuđen u jednom od rješenja, paralelno realizuje i plan pokretanja proizvodnje kako bi se mogla koristiti sredstva koja je država obezbijedila za revitalizaciju fabrike.

Prvi konkretni potezi vezani za izlazak iz krize jedine crnogorske fabrike mineralne vode očekuju se u ponedeljak u podgoričkom Privrednom sudu gdje će se jasno definisati njen budući status.

Simović sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem i saradnicima je potom imao sasatanak sa bjelopoljskim poljoprivrednim proizvođačima o podsticajnim mjerama resornog ministaratva za ovu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik