RiTE Gacko sam u minusu

Bez autora
Mar 26 2017

Od deset zavisnih preduzeća Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS" prošlu godinu je negativno poslovao samo Rudnik i termoelektrana (RiTE) "Gacko", čiji je minus iznosio 4,10 milion maraka. Pozitivan finansijski rezultat ostvarile su tri hidroelektrane, RiTE "Ugljevik" i sva distributivna preduzeća. U "Elektroprivredi RS" ističu da će konsolidovani finansijski izvještaj za 2016. biti objavljen krajem aprila i da će tada biti poznat rezultat poslovanja mješovitog holdinga. Najveći profit u 2016. godini iskazalo je matično preduzeće "Elektroprivreda RS" sa sjedištem u Trebinju u iznosu od 5,87 miliona maraka. RiTE "Ugljevik" je ostvario dobit od 2,83 miliona, dok je RiTE "Gacko" projektovani gubitak od deset miliona dobrom pogonskom spremnošću i rekordnim prisustvom na mreži smanjio na 4,10 miliona KM. Kod hidroelektrana najprofitabilnije je bilo preduzeće "HE na Trebišnjici" sa 1,19 miliona, a slijede "HE na Drini" sa 574.000 i "HE na Vrbasu" sa 256.000 KM.

RiTE Gacko sam u minusuOd deset zavisnih preduzeća Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS" prošlu godinu je negativno poslovao samo Rudnik i termoelektrana (RiTE) "Gacko", čiji je minus iznosio 4,10 milion maraka.

Pozitivan finansijski rezultat ostvarile su tri hidroelektrane, RiTE "Ugljevik" i sva distributivna preduzeća. U "Elektroprivredi RS" ističu da će konsolidovani finansijski izvještaj za 2016. biti objavljen krajem aprila i da će tada biti poznat rezultat poslovanja mješovitog holdinga.

Najveći profit u 2016. godini iskazalo je matično preduzeće "Elektroprivreda RS" sa sjedištem u Trebinju u iznosu od 5,87 miliona maraka. RiTE "Ugljevik" je ostvario dobit od 2,83 miliona, dok je RiTE "Gacko" projektovani gubitak od deset miliona dobrom pogonskom spremnošću i rekordnim prisustvom na mreži smanjio na 4,10 miliona KM. Kod hidroelektrana najprofitabilnije je bilo preduzeće "HE na Trebišnjici" sa 1,19 miliona, a slijede "HE na Drini" sa 574.000 i "HE na Vrbasu" sa 256.000 KM.

Najprofitabilnije distributivno preduzeće je "Elektrokrajina" Banjaluka sa 266.000, a slijede "Elektro-Doboj" sa 168.000, "Elektro-Hercegovina" sa 95.000, "Elektrodistribucija" Pale sa 80.000 i "Elektro-Bijeljina" sa 75.000 maraka.
U "Elektroprivredi RS" navode da su sva njihova preduzeća ostvarila dobre poslovne rezultate uprkos objektivnim poteškoćama u dvije termoelektrane i lošom hidrološkom situacijom.

- Hidroelektrane su uprkos lošim hidrološkim prilikama ostvarile solidne rezultate i sve poslovale sa dobiti, zahvaljujući dobrom upravljanju slivovima i postrojenjima. S druge strane, termoelektrane su imale izuzetno prisustvo na mreži. RiTE "Gacko" je postigao drugo istorijsko vrijeme sa oko 7.385 časova prisustva. Gubitak u ovoj elektrani je planiran zbog slabog kvaliteta uglja, više cijene koštanja na pragu elektrane i neophodnih ulaganja u proizvodna postrojenja - kaže vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede RS" Željko Kovačević.

On je dodao da su kao ovogodišnji zadatak postavili još bolje rezultate.

- Vjerujem da ćemo to ostvariti dobrim i odgovornim rukovođenjem i restrukturiranjem kompanije u smislu bolje organizacije posla i poslovnih jedinica. Planiramo ulagati u postojeća proizvodna postrojenja i izgradnju novih objekata - kazao je Kovačević i dodao da će jedan od prioriteta biti i ulaganje u elektrodistributivnu mrežu i smanje distributivnih gubitaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik