Ostvarene budžetske uštede veće od 73 hiljade KM

Bez autora
Mar 26 2017

Agencija za javne nabavke BiH je na portalu za elektronske javne nabavke (www.ejn.gov.ba), na kojem se objavljuju obavještenja o svim postupcima javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, uvela opciju provođenja elektronske aukcije za ponuđače koji učestvuju u tim postupcima. Nakon što ponuđači dostave svoje ponude, javni organ može upotrijebiti elektronsku aukciju prije dodjele ugovora, tako što se svim ponuđačima omogući da u tačno određenom vremenu, metodom obrnute aukcije, poboljšaju svoje inicijalno poslane ponude podnošenjem novih nižih cijena ili cijena i novih (poboljšanih) vrijednosti koje se odnose na određene elemente ponuda. U 2017. godini svi javni organi u BiH dužni su završiti najmanje 30% svojih postupaka javnih nabavki upotrebljavajući elektronsku aukciju.

Ostvarene budžetske uštede veće od 73 hiljade KMAgencija za javne nabavke BiH je na portalu za elektronske javne nabavke (www.ejn.gov.ba), na kojem se objavljuju obavještenja o svim postupcima javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, uvela opciju provođenja elektronske aukcije za ponuđače koji učestvuju u tim postupcima, izvještava portal Vijesti.ba.

Nakon što ponuđači dostave svoje ponude, javni organ može upotrijebiti elektronsku aukciju prije dodjele ugovora, tako što se svim ponuđačima omogući da u tačno određenom vremenu, metodom obrnute aukcije, poboljšaju svoje inicijalno poslane ponude podnošenjem novih nižih cijena ili cijena i novih (poboljšanih) vrijednosti koje se odnose na određene elemente ponuda.

U 2017. godini svi javni organi u BiH dužni su završiti najmanje 30% svojih postupaka javnih nabavki upotrebljavajući elektronsku aukciju.

U prva četiri mjeseca korištenja ovog sistema uspješno su održane 52 elektronske aukcije. Ukupna početna cijena najpovoljnijih ponuda u ovim postupcima prije elektronske aukcije iznosila je 987.600 KM, koja je po okončanju aukcija iznosila 914.400 KM, pa je sistem na samom početku svog korištenja već ostvario budžetske uštede u iznosu od 73.200 KM odnosno 7,4% ukupne vrijednosti inicijalnih ponuda.

Obaveznost upotrebe sistema za elektronsku aukciju u postupcima javnih nabavki uvodi se fazno do 2020. godine kada je predviđeno da svi postupci javnih nabavki u BiH završavaju ovim putem. Obzirom da se ukupna vrijednost javnih nabavki u prethodnoj godini procjenjuje na 2.109 831 250KM, sistem za elektronske aukcije Agencije za javne nabavke već pokazuje značajan potencijal u pogledu smanjenja budžetskih troškova po osnovu javnih nabavki u svim javnim organima u Bosni i Hercegovini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik