U planu vraćanje Merkatora na tržište BiH

Bez autora
May 25 2017

Povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak informisao je danas u Sarajevu predstavnike nadležnih institucija Republike Srpske, Federacije BiH i BiH o planu restrukturisanja kompanija ovog koncerna u BiH koji, između ostalog, predviđa vraćanje brenda "Merkator" na tržište BiH. Ramljak je novinarima rekao da je danas održan veoma sadržajan sastanak, na kojem su predstavnici nadležnih institucija iz BiH dobili konkretne pokazatelje u kom pravcu će se kretati dalje restrukturisanje "Agrokora" i njegovih kćerki komapnija u BiH. Većina proizvodnih kompanija u BiH posluje jako stabilno. Dvije kompanije koje posluju sa relatino dobrim rezultatima, ali nezadovoljavajućim su Konzum BiH i Velpro, naveo je on. Ramljak je pojasnio da će taj problem biti riješen tako što će te kompanije u svom poslovanju vratiti ponovo brend "Merkator", koji će na sebe preuzeti sve dobavljače i zaposlene. Na taj način ćemo napraviti restrukturisanje svih ovih obaveza koje su dospjele prema dobavljačima, te zaposlenima osigurati njihova radna mjesta, naglasio je on.

U planu vraćanje Merkatora na tržište BiHPovjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak informisao je danas u Sarajevu predstavnike nadležnih institucija Republike Srpske, Federacije BiH i BiH o planu restrukturisanja kompanija ovog koncerna u BiH koji, između ostalog, predviđa vraćanje brenda "Merkator" na tržište BiH.

Ramljak je novinarima rekao da je danas održan veoma sadržajan sastanak, na kojem su predstavnici nadležnih institucija iz BiH dobili konkretne pokazatelje u kom pravcu će se kretati dalje restrukturisanje "Agrokora" i njegovih kćerki komapnija u BiH.

"Većina proizvodnih kompanija u BiH posluje jako stabilno. Dvije kompanije koje posluju sa relatino dobrim rezultatima, ali nezadovoljavajućim su žKonzum BiHž i žVelprož", naveo je on.

Ramljak je pojasnio da će taj problem biti riješen tako što će te kompanije u svom poslovanju vratiti ponovo brend "Merkator", koji će na sebe preuzeti sve dobavljače i zaposlene.

"Na taj način ćemo napraviti restrukturisanje svih ovih obaveza koje su dospjele prema dobavljačima, te zaposlenima osigurati njihova radna mjesta", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, za vraćanje brenda "Merkator" u maloprodajne lance u BiH odlučeno je jer su analize pokazale da je riječ o brendu koji je prepoznatljiviji i imao je puno više uspjeha nego "Konzum", što daje određenu dozu sigurnosti.

Ramljak je istakao da je ovdje riječ o planu, koji je iznio Savjetu ministara, te da još nisu donesene definitivne odluke.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je nakon sastanka sa Ramljakom da podržava plan restrukturisanja "Agrokora", te da je zajednički konstatovano da je neophodno razmjenjivanje informacije jednom u mjesecu.

"Konstatovali smo da nam je zajednički interes da se uspješno restrukturiše cijeli žAgrokorž i pruži podrška kompanijama ovog koncerna u BiH, da bi održali postojeća radnja mjesta, te podržali i pomogli brojnim dobavljačima", dodao je Šarović.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izrazio je zadovoljstvo ishodom sastanka sa povjernikom Vlade Hrvatske za "Agrokor", naglašavajući da postoje pozitivni signali da se ide u dobrom pravcu.

"Predstavljen nam je mini akcioni plan za spašavanje kćerki firmi žAgrokoraž u BiH. Bilo nam je interesantno da čujemo njihovo gledanje kako prvazići postojeće stanje", dodao je Gluhaković.

On je istakao da je namjera da se ide u restrukturisanje kompanija poput "Konzuma", "Velpra", "Leda", "Sarajevskog kiseljaka".

"Što se tiče Republike Srpske, mi imamo 650 radnika, 25 manjih marketa i pet trgovačkih centara", naveo je Gluhaković.

On je naglasio da je u interesu Republike Srpske da se nastavi saradnja, s obzirom na broj dobavljača vezanih za "Konzum".

"žMlijekoproduktž iz Kozarske Dubice, jedna od najvećih mljekara u BiH, ima više od 10.000 kooperanata. Zamislite sada da ta armija ljudi dođe u probleme oko distribucije mlijeka iz Kozarske Dubice na policama žKonzumaž i žVelpraž", rekao je Gluhaković.

On je dodao da dogovor da jednom mjesečno budu održavani sastanci na kojima će se pratiti razvoj situacije u vezi sa "Agrokorom" pokazuje zainteresovanost svih uključenih da ne dođe do ukidanja radnih mjesta.

"Agrokorove" kćerke-kompanije u BiH zapošljavaju 5.200 radnika. Postoje procjene da "Konzum" dobavljačima iz FBiH duguje oko 66,5 miliona evra, onima u Repubici Srpskoj oko 2,8 miliona evra.

Današnjem sastanku u Sarajevu prisustvovao je i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i Aida Soko savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik