Energoinvest d.d. počinje s otpuštanjem, dugogodišnji radnici očajni

Bez autora
May 25 2017

Preduzeće Energoinvest d.d. Sarajevo pokrenulo je Program zbrinjavanja viška radnika. Kako su potvrdili iz ove kompanije, program je u fazi prijedloga i usaglašavanja. U prvoj fazi otkaz bi trebalo dobiti pet radnika. Oni su obaviješteni putem emaila koji je poslao Sindikat. Iz Energoinvesta su nam kazali kako je Nadzorni odbor u saglasnosti s Upravom donio odluku o izmjeni ranije organizacije i njenom prilagođavanju, obimu i kapacitetu trenutnog poslovanja i budućim razvojnim planovima preduzeća. Shodno novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Energoinvesta, novom Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Energoinvestu, kao i razvojnim planovima kompanije, prestala je potreba za obavljanje poslova određenih zanimanja i struke. Cilj nove organizacije preduzeća je postizanje održivog i stabilnog poslovanja te svrsishodno i efikasno korištenje raspoloživih ljudskih resursa, sredstava rada i opreme. Odlučeno je da se, zbog ekonomskih, tehničkih i organizacijskih razloga broj radnika na nivou preduzeća smanji. Koliko god ovo bila teška odluka, proces restrukturiranja i tehnološkog viška se mora nastaviti, rekli su iz Odjela za odnose s javnošću Enrgoinvesta.

Energoinvest d.d. počinje s otpuštanjem, dugogodišnji radnici očajniPreduzeće Energoinvest d.d. Sarajevo pokrenulo je Program zbrinjavanja viška radnika. Kako su nam potvrdili iz ove kompanije, program je u fazi prijedloga i usaglašavanja. U prvoj fazi otkaz bi trebalo dobiti pet radnika. Oni su obaviješteni putem emaila koji je poslao Sindikat.

Iz Energoinvesta su nam kazali kako je Nadzorni odbor u saglasnosti s Upravom donio odluku o izmjeni ranije organizacije i njenom prilagođavanju, obimu i kapacitetu trenutnog poslovanja i budućim razvojnim planovima preduzeća.

"Shodno novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Energoinvesta, novom Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Energoinvestu, kao i razvojnim planovima kompanije, prestala je potreba za obavljanje poslova određenih zanimanja i struke. Cilj nove organizacije preduzeća je postizanje održivog i stabilnog poslovanja te svrsishodno i efikasno korištenje raspoloživih ljudskih resursa, sredstava rada i opreme. Odlučeno je da se, zbog ekonomskih, tehničkih i organizacijskih razloga broj radnika na nivou preduzeća smanji. Koliko god ovo bila teška odluka, proces restrukturiranja i tehnološkog viška se mora nastaviti", rekli su za Klix.ba iz Odjela za odnose s javnošću Enrgoinvesta.

Otpusti za VSS

Petero radnika koji su na spisku za otkaz su očajni. Kako nam je rekla uposlenica Seada Salatić, ovaj prijedlog smatraju nezakonitim jer je nekim radnicima ostalo još tri godine do penzije.

"Od 417 radnika direktorica je izabrala nas petero, od kojih smo nas troje pred penziju. Sada traže saglasnost Sindikata koji se treba očitovati u roku od sedam dana. Kazali su nam da naša zanimanja nisu potrebna firmi, a u njoj su zaposleni psiholozi, biolozi, osobe sa srednjom stručnom spremom, a nas s visokom stručnom spremom otpušta", kazala je Salatić koja u ovoj kompaniji radi 30 godina kao prevodilac.

Razlog višemilionska dugovanja

Kao razlog otkazivanja ugovora o radu, u Programu zbrinjavanja viška radnika navodi se da je preduzeće pretrpjelo ogromnu štetu u ratnom periodu kada su ostali bez svih proizvodnih kapaciteta te da je na njihov rad loš utjecao rat u Libiji 2011. godine i rat u Iraku. Ističu kako nisu u mogućnosti naplatiti višemilionska dugovanja iz tih zemalja.

Otkazi su pripremljeni za uposlenika u Službi trgovine koji radi kao prevodilac, a po zanimanju je profesor orijentalistike. U Energoinvestu radi 23 godine. Među njima je i profesor historije koji radi kao viši stručni saradnik u kabinetu direktora, a uposlenik je Energoinvesta već pet godina te ekonomista ekonomike turizma koji također radi u kabinetu sa stažom od 12 godina. Četvrta među otpuštenim je diplomirana inžinjerka poljoprivrede za voćarstvo i vinogradarstvo koja radi kao konsultantica za Sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu. U Energoinvestu je već 10 godina.

"Broj, stručna sprema, starosna i spolna struktura radnika za koje je predviđen otkaz, utvrđen je na osnovu stvarnih potreba u preduzeću, u skladu s organizacijom rada i optimalnim korištenjem radnih kpaciteta. Pri određivanju viška radnika, Uprava preduzeća je uzela u obzir rezultate rada radnika, radnu disciplinu, radni staž, stručnu spremu i neophodno radno iskustvo za uspješno obavljanje poslova i zadataka radnih mjesta na kojim su radnici raspoređeni. Za navedene kategorije radnika Energoinvest u posljednjih 12 mjeseci nije uspio osigurati posao niti je osiguran posao u narednom periodu", stoji u Programu.

Dodali su i kako su vodili računa o tome da li imaju zaposlenih članova porodičnog domaćinstva, broj djece, da li su ona na redovnom školovanju te zdravstveno stanje članova porodice.

Upozoravali na zapošljavanje neupotrebljive struke

Iz Sindikata radnika ovog preduzeća kazali su kako je pitanje tehnološkog viška veoma nezahvalno jer su se kroz protekle godine borili protiv neselektivnog upošljavanja osoba nepotrebnih struka.

"Svi smo svjedoci prethodnih dešavanja i načina (ne)vođenja naše kompanije te u skladu s tim i posljedica s kojima se svi mi danas neminovno suočavamo. Koliko god ovo bila teška odluka, proces restrukturiranja i sprovođenja tehnološkog viška se mora nastaviti. Analiza je pokazala da smo zatekli situaciju u kojoj imamo neupotrebljive struke i kadrove, a s druge strane imamo potrebu za određenom strukom neophodnom za odvijanje poslova neophodnih za dalji rad i funkcionisanje kompanije", istakli su iz Sindikata.

Poručili su radnicima da će pokušati ublažiti korak tehnološkog viška na sve moguće načine, a između ostalog kroz zakonske otpremnine. Svaki radnik dobio bi manje od trećine svoje posječene plate isplaćene u posljednja tri mjeseca prije prestanka Ugovora o radu za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavaca, ali ne više od šest svojih prosječnih plata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik