Padaju li nameti kada kompanije iskorače na tržište kapitala

Bez autora
Oct 24 2021

Kada su prihodi u budžetu veći a fiskalni deficit i javni dug manji u odnosu na prethodni rebalans budžeta, Vlada je procenila da je pravi trenutak da se privredi i građanima ponude nove prilike za finansiranje. Upravo je to ideja usvojene Strategije za razvoj tržišta kapitala u Srbiji do 2026. godine a koja je dogovorena i sa MMF-om u aprilu.

Prema jednoj anketi, broj firmi koje za investicije koriste sopstvena sredstva povećao se na 84 procenta.

Zahvaljujući Strategiji za razvoj tržišta kapitala, firme bi ubuduće do novca mogle da dolaze na Beogradskoj berzi, a za one koji imaju višak para, bilo da su kompanije ili građani, otvorile bi se brojne mogućnosti za ulaganje.

Strategija je međutim samo prvi korak, a pred Ministarstvom finansija je veliki posao stvaranja jasnog i jednostavnog puta do alternativnih izvora finansiranja.

"Nakon kreiranja tih preduslova verujemo da našim kompanijama što za izlazak na tržište duga, što na tržište kapitala neće biti potrebno za koji god instrument da se odluče, neće biti potrebno više od tri meseca", kaže Ognjen Popović, pomoćnik ministra.

Strategija predviđa i povezivanje sa ključnim igračima na međunarodnom tržištu kapitala. Posle "Morgan Stenli indeksa" i srpskih obveznica u indeksu "Dži Pi Morgana", uključeni smo u međunarodni centralni registar hartija od vrednosti Klirstrim, a za agenta je izabrana Rajfajzen grupa.

"Sve ovo treba da podrži likvidnost hartija, da podrži njihovo trgovanje, da podrži investicije u državne papire i to je ono što je što od velikog značaja kako za likvidnost tako naravno i za finansiranje Republike Srbije", rekao je Zoran Petrović, predsednik izvršnog odbora Rajfajzen banke.

"Uključivanje naših obveznica u indeks vodeće investicione banke u svetu je potvrda kreditnog rejtinga. U operativnom smislu članstvo u međunarodnoj organizaciji koja olakšava soldiranje odnosno kliring dodatno doprinosi interesovanju odnosno lakoći izvršenja samih transakcija", kaže prof. Mališa Đukić.

U Ministarstvu otkrivaju da će kompanije koje iskorače na tržište kapitala brzo osetiti korist podizanjem poslovanja na viši nivo i jačanjem konkurentnosti, a država će te napore podržati smanjivanjem nameta.

"Tražimo prava rešenja kako da podstaknemo i kako čak za neke firme koje budu uspešne ne samo da podstaknemo već i da im pomognemo da pokrijemo deo njihovih troškova kad se uspešno pojave na tržištu", kaže Ognjen Popović.

Strategija predviđa i usklađivanje zakonskih okvira sa evropskim standardima, digitalizaciju berze i centralnog registra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik