Pet razloga da posetite Rigu

M.D.
Oct 24 2021

Najposećenije evropske metropole poput Pariza, Londona ili Rima decenijama unazad privlače najveću pažnju turista, te se nameće utisak da ostale destinacije ostaju pomalo zapostavljene, naročito kada govorimo o Baltičkim zemljama.

Ovaj deo Evrope nije prepoznatljiv po masovnom turizmu, ali daleko od toga da ne zaslužuje pažnju turista budući da svojom ponudom može parirati i daleko posećenijim destinacijama.

To su shvatile i domaće agencije kreirajući posebne "Baltičke ture", tokom kojih možete posetiti sve gradove koje sa pravom nose epitet „Biseri Baltika“. Zbog toga vam u nastavku teksta donosimo pet sjajnih razloga zbog kojih bi trebalo da posetite barem jedan od njih, a u pitanju je glavni grad Letonije – Riga.

1. Šarmantna Stara Riga

Stari grad Rige, poznat pod nazivom Vecriga, smešten je na desnoj strani reke Daugave i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, jer poseduje najveći broj građevina u stilu secesije u Evropi. Neke od tih građevina su Nacionalna opera, katedrala Svete Marije, Riški zamak, Švedska kapija, Crkva Aleksandra Nevskog i tako dalje. Kaldrmisane ulice daju ovom delu grada posebno šarmantan izgled, te on izgleda poput muzeja na otvorenom. Svi oni koji su posetili Rigu tvrde da je ovaj deo grad impresivan tokom zime, jer u tom periodu izgleda kao najlepša Božićna razglednica.

2. Jedinstvena arhitektura

Riga takođe predstavlja pravi arhitektonski biser, imajući u vidu da se u ovom gradu nalazi preko 700 zgrada koje su izgrađene u stilu Art Nouveau estetike. Naime, preko 40% građevina dekorisano je u pomenutom stilu, a najveći broj njih je smešten u Albertovoj ulici, koja ujedno važi za najlepšu ulicu Rige. Prilikom šetnje kroz ulice ovog grada trebalo bi gledati na gore, ka fasadama, jer svaka od njih predstavlja jedinstveno, bogato dekorisano umetničko delo na kojima su prikazani najrazličitiji motivi. Od sfingi i boginja, preko zmajeva, ratnika, ptica i lavova, pa sve do venaca od kestenovog lišća i šišarki, sve ovo možete videti na fasadama zgrada, a bogati detalji fasciniraju sve posetioce.

3. Zelena oaza u centru grada

Riga je osim po fantastičnoj arhitekturi i bogatoj istoriji prepoznatljiva i po svom pojasu parkova koji se protežu uz stari deo grada i nadovezuju se jedan na drugi. Duž njih se pruža vodeni jarak koji je tokom srednjeg veka imao ulogu zaštite grada od osvajača. Četiri najznačajnija parka u tom području su Vermanes, Bastejkalna, Esplanade i Kronvalda, a svaki od njih pruža poseban doživljaj za svakog posetioca, jer boravkom u njima potpuno zaborave činjenicu da se nalaze u samom centru grada. Iz parkova se pružaju predivni pogledi na okolne crkve i gradske trgove. U parku Bastejkalna možete videti romantični most na kojem zaljubljeni parovi kače ljubavne katance, a takođe turisti mogu iznajmiti čamac za vožnju po kanalu.

4. Gastronomski raj

Letonska kuhinja je izuzetno jaka, te će u njoj nesumnjivo uživati pravi gastronomi. Na tradicionalnom letonskom tanjiru preovladavaju poljoprivredni proizvodi i meso, a zahvaljujući položaju na istočnoj obali Baltika, tu se često mogu naći i riblji proizvodi. Letonska kuhinja se mahom oslanja na lokalne sastojke poput pšenice, ječma, krompira, luka i kupusa, a specifična je i zbog minimalne upotrebe začina. Obrok u ovoj zemlji je nezamisliv bez hleba, pa možemo zaključiti da smo u ovom segmentu jako slični. Što se tiče pića, Letonci ne zaostaju previše za Nemcima, te možete probati pivo iz neke od mnogobrojnih domaćih pivara. Posle piva, omiljeno piće u Letoniji je votka.

5. Pristupačne cene

Putovanje u Rigu turiste košta drastično manje u odnosu na ostale popularne evropske destinacije. Cene u hotelima, restoranima i kafićima su veoma pristupačne za sve turiste. Što se tiče šopinga, stari deo grada je idealan za tu aktivnost jer sadrže veliki broj radnji, prodavnica i suvenirnica prilagođene svačijem džepu i ukusu. Takođe, u Rigi se nalazi najveći broj mesta sa besplatnim Wi-Fi internetom na svetu, te je zbog toga 2014. godine proglašen gradom besplatnog interneta. U većini hotela, restorana, kafića, taksi vozila, pa čak i parkova možete koristiti besplatan internet koji je dostupan svima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik