Slovenska vlada mogla bi s Rastoderom krenuti u oživljavanje Adria Airwaysa

Bez autora
Jan 28 2020

Slovenska vlada razmotrit će zajedničko ulaganje sredstava u novu aviokompaniju koju namjerava uspostaviti Izet Rastoder, a koji je prošloga tjedna kupio imovinu Adria Airwaysa.

Rastoder, također poznat kao "kralj banana" zbog svog poslovanja s bananama, kupio je ostatke bivše nacionalne aviokompanije preko svoje tvrtke Air Adriatic.

Prema dnevnom listu "Finance", poslovni čovjek je već razgovarao s Nenom Dokuzovovom iz slovenskog Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, dok ministar Zdravko Počivalšek razmatra potencijalno sudjelovanje države u poslu pod uvjetom da "Slovenija" bude uključena u ime avionske tvrtke, izvještava Ex-Yu Aviation.

Vjeruje se da je Rastoder, porijeklom iz Crne Gore, također, zainteresiran za daljnja ulaganja u aviobiznis tako što će steći udio u Montenegro Airlinesu, koji već nekoliko godina traži kupca.

Rastoder je dužan je sljedećeg mjeseca platiti 45.000 eura za imovinu tvrtke Adria Aiways, koja se sastoji uglavnom od dozvola za let, uključujući i njen certifikat zračnog operatora (AOC), kako bi stekao prava koja dolaze s licencama.

Kupac će morati poduzeti određene mjere kako bi dozvole ponovno mogle postati valjane. Adria također posjeduje još nešto imovine, uključujući marku i sjedište ureda, koji će se kasnije naći na prodaju. Rastoder će moći iskoristiti sve prednosti Adriinog članstva u raznim organizacijama i zakupiti preostalu infrastrukturu bivšeg avioprijevoznika kao što su njegovo ime, zgrada i oprema, sve dok se ne prodaju.

Adria Airways, kojeg je njemački financijski fond 4K Invest stekao 2016. godine, otišla je u stečaj prošle jeseni nakon godina financijskih poteškoća. Nakon propasti, vlada je razmotrila uspostavljanje novog nacionalnog prijevoznika kako bi zadržala povezanost Slovenije sa svijetom, međutim, ta je mogućnost na kraju odbačena kao ekonomski neizvediva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik