„Nordeus” neće platiti porez na kapitalnu dobit

Bez autora
Jun 06 2021

Primeri uspešnih kompanija, kao što je to slučaj sa softverskim „Nordeusom” koji je ovih dana prodat američkoj firmi iz iste branše za 378 miliona evra, pokazuju da su njihovi vlasnici, iako one posluju u Srbiji, mahom registrovani u drugim zemljama.

Najčešće u onim gde su porezi na kapitalnu dobit niži ili ih uopšte nema, popularno rečeno u poreskim rajevima. Tako je i ova firma, kreator video-igrica, s 90 odsto udela registrovana u Irskoj u kojoj nema ove vrste poreza što znači da ga na ovu transakciju uopšte neće platiti. U toj zemlji kompanije imaju pravo oslobađanja od nameta na domaći i strani prihod.

Prema podacima Agencije za privredne registre vlasnici APR, odnosno članovi pomenute kompanije su „Nordeus limitid” iz Irske s 90 odsto udela i beogradski „Nordeus” s 10 odsto. Čini se da ipak ostaju obveznik srpskog poreza prema udelu od 10 procenata.

Poreski stručnjaci objašnjavaju da se namet na kapitalnu dobit po pravilu plaća tamo gde je vlasnik registrovan, ali mnoge zemlje kao Irska ili Holandija, Kipar gde su prijavljene mnoge firme koje posluju u Srbiji, taj porez ne naplaćuju.

Ovo je praksa mada ugovorom o kupoprodaji može biti i drugačije uređeno. Porez se inače plaća na razliku između sticanja i prodaje, a u bilansu stoji za plaćanje naredne godine. U ovome nema ništa neobično, jer zakon to dozvoljava. Inače, Srbija sa Irskom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Ovo potvrđuju i stručnjaci. Milan Kovačević kaže da je navedeno pravilo, ali da ugovorom može biti i drugačije regulisano.

– Sve zavisi od toga gde se transakcija obavlja”, navodi on. Kod nas namet na kapitalnu dobit pravih lica iznosi 15 odsto, kao i kod fizičkih lica s tim što ovi drugi „sami” plaćaju, a kod preduzeća ne plaćaju vlasnici, već pravno lice čime mu se umanjuje dobit, objašnjava.

To što su se naši stručnjaci za softver odlučili da baš u Irskoj registruju biznis nije nimalo čudno jer je jedna od najboljih zemalja za poslovanje. Časopis „Forbs” 2013. godine izabrao je Irsku za najbolju zemlju za poslovanje širom sveta. Korporacije u Irskoj uživaju mnoge pogodnosti pa je zato registrovano mnogo ofšor kompanija. Imaju nisku stopu poreza na dobit od 12,5 odsto, podsticaje za istraživanje i razvoj u vidu povratnog poreskog kredita od 25 odsto. Firme imaju pravo oslobađanja od nameta na domaći i strani prihod, a to je upravo aktuelna prodaja, što znači da „Nordeus” tamo neće platiti porez na kapitalnu dobit.

„Nordeus” je prodat američkoj kompaniji „Tejk tu interaktiv softver” a u cenu je uračunata gotovina od 225 miliona dolara i 90 miliona dolara u akcijama. Osnivački tim „Nordeusa” nastaviće da vodi kompaniju.

Ova firma se bavi razvojem igara za društvene mreže i mobilne telefone, sa glavnim predstavništvom u Beogradu i kancelarijama u Londonu, Dablinu, San Francisku i Skoplju. Prema pisanju medija, „Nordeus” je stekao bogatstvo zahvaljujući megapopularnoj igrici na „Fejsbuku”.

„Top ileven futbol menadžer” je prva igra „Nordeusa”. Reč je o onlajn fudbalskom menadžeru koji je prvobitno izašao za „Fejsbuk”, a potom i za mobilne uređaje. Igra je pokazala stabilni porast u broju zainteresovanih otkad je izdata maja 2010. Trenutno ima 12 miliona igrača mesečno, od kojih pet miliona igraju dnevno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik