Turistički Ohrid i Struga uoči sezone zahtijevaju da nedjelja bude radni dan

Bez autora
May 18 2022

Sve stranke spremne su dati zeleno svjetlo za izmjene zakona što će otvoriti mogućnost da trgovci u turističkim mjestima mogu raditi nedjeljom i praznicima, a radnicima će morati platiti dvostruku dnevnicu.

Prije početka ljetne sezone odmarališta u Sjevernoj Makedoniji nadaju se da će biti izuzeta od mjere “nedjelja neradni dan”, piše Deutsche Welle. Nakon brojnih reakcija trgovaca, općina i javnosti, u ohridskim i struškim trgovinama uskoro se nadaju da će zbog navale turista otvoriti “škure” u nedjelju, kada su u čaršiji i najveće gužve.

Izmjene zakona

Ministarstvo gospodarstva podnijelo je Saboru izmjene i dopune Zakona o trgovini, a najavljeno je da će sve stranke dati zeleno svjetlo za takve izmjene. Time će se otvoriti mogućnost da svi trgovci u turističkim mjestima mogu raditi nedjeljom i praznicima, za što će radnicima morati platiti 100 posto dnevnice.

Gradonačelnik Struge Ramiz Merko izjavio je za DW da očekuje da će ministar gospodarstva Kreshnik Bekteshi posjetiti Strugu, te da će to biti jedna od glavnih tema o kojoj će se razgovarati uoči sezone. Merko se nada pozitivnim vijestima o “nedjeljnom radnom danu” koji se željno iščekuje na Ohridskom i Struškom primorju.

“S ugostiteljima, cehom i udrugama podnijeli smo inicijativu za izuzeće Ohrida iz mjere. VMRO-DPMNE je podnio amandmane na tako predloženi zakon, a tek nakon desetak dana SDSM je podnio izmjene zakona istog sadržaja. “Ali, bez obzira na to tko je podnio izmjene, mi ćemo ih podržati jer su važne za razvoj turizma u iščekivanju sezone”, rekao je Kiril Pecakov, gradonačelnik Ohrida.

Ohridski trgovci nadaju se da će ovog tjedna uspjeti otvoriti vrata za sve učestalije turiste. Kažu da se nakon duge i teške zime, u kojoj su jedva spajali kraj s krajem, nadaju da će ljeto imati više posjetitelja te da će nadoknaditi gubitke uzrokovane pandemijom.

Neki od njih, u nadi da će turističkim mjestima biti ukinuta mjera za nedjelju, neradni dan, nisu mijenjali natpise na ulaznim vratima. I dalje rade od ponedjeljka do nedjelje, a da će ljeti vrata turistima biti širom otvorena gotovo do ponoći.

S obzirom na to da je Struga grad koji ovisi o ljetnoj sezoni, stav je gradonačelnika Merka da neradni dan ozbiljno ugrožava i negativno utječe na lokalni gospodarski razvoj.

Vikendom najviše turista

Struga je od turizma, gastronomije, caffe barova i trgovaca zahtijevala rad nedjeljom u turističkoj sezoni kao i razumijevanje Vlade kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje. Nezadovoljni su bili i ohridski trgovci.

Ohridski ceh ugostitelja više puta je naglašavao da njihov sektor treba raditi baš vikendom, kada ima turista u regiji Ohrid-Struga. Ohridska čaršija, kao vitalna jezgra u gradu, očekuje navalu turista da zaživi tijekom vikenda. No, motivacija za posjetu gradu vikendom opada, “jer tko želi u nedjelju prošetati i vidjeti samo rolete na trgovinama”.

Mjera je stupila na snagu 1. siječnja ove godine, a najavljene su rigorozne kazne za poslodavce koji je neće poštivati. Obrazloženje Vlade bilo je da se ovom odlukom štite prava onih osam posto radnika koji zbog vitalnosti djelatnosti ili tehnološkog procesa moraju raditi nedjeljom, osiguravajući dnevnicu veću za najmanje 50 posto i slobodan dan u narednih sedam dana. Za zaposlene u trgovini, gdje također postoje iznimke, dodatak na plaću iznosi 100 posto, što znači dvostruku dnevnicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik