Uzlet dobiti NLB-a na račun preuzimanja Sberbanka

Bez autora
May 18 2022

NLB Grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila 231,5 milijuna eura neto dobiti, što je približno 3,5 puta više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosila 64,6 milijuna eura.

Zabilježila je visoku dobit zahvaljujući preuzimanju Sberanka. Dobit matične NLB smanjena je s 39,3 milijuna eura na 32,7 milijuna eura.

NLB je u ožujku preuzela Sberbank, koja je bila u vlasništvu Rusije, a 11. travnja ju je preimenovala u N Bank.

"Grupa je zabilježila visoku dobit nakon poreza Grupe zbog jednokratnih učinaka preuzimanja N banke", objavila je danas najveća slovenska banka na stranicama Ljubljanske burze.

Redovna dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja, prema procjenama, također je bila dobra u prvom ovogodišnjem tromjesečju i iznosila je 70,3 milijuna eura ili 29 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje i 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bruto krediti komitentima Grupe naglo su porasli, povećavši se za 1,13 milijardi eura zbog akvizicije N banke. Rast je zabilježen i u segmentu kredita stanovništvu i poduzećima, s "vrlo dobrom novom prodajom stambenih kredita koja je nadoknadila smanjenje kamatnih stopa i podržala rast neto prihoda od kamata".

Depoziti su također naglo porasli u odnosu na kraj prošle godine, 844,4 milijuna eura kao rezultat preuzimanja N banke. Zbog rata u Ukrajini, na stranim strateškim tržištima smanjeni su, dok su u Sloveniji zabilježili umjeren tromjesečni rast, kazali su.

"Nadzorni odbor je zadovoljan poslovnim rezultatima Grupe u prvom tromjesečju 2022. godine, posebice pozitivnim učincima preuzimanja bivše Sberbanke u Sloveniji", rekao je Primož Karpe, predsjednik Nadzornog odbora. Pohvalio je brz i učinkovit odgovor NLB-a, koji je danas stabilizirao poslovanje N banke, te nedavnu učinkovitu integraciju dviju banaka grupe u Srbiji, koje danas posluju kao sistemski važna banka NLB Komercijalna banka.

Kako navode iz NLB-a, dobrim poslovnim rezultatima doprinijela je i informacija da je rejting agencija Standard and Poor's podigla kreditni rejting NLB-a s BBB-/A-3 na BBB/A-2, a izgledi za budućnost ostaju stabilni. Agencija za kreditni rejting objasnila je da stabilni izgledi odražavaju snažnu kapitalizaciju i učinkovito upravljanje rizicima, uz podršku otpornosti gospodarstava na ključnim tržištima grupe unatoč ratu u Ukrajini i neizvjesnostima oko utjecaja pandemije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik