Obaveze prema dobavljačima u srpskoj privredi lane dostigle skoro 27 milijardi evra

Bez autora
Sep 29 2022

Preduzeća u Srbiji i dalje se više zadužuju na kratak, nego na duži rok. Nisu, međutim, zajmodavci uvek dobrovoljni niti iz finansijskog sektora.

Kako pokazuju podaci iz finansijskih izveštaja, lane je najveći deo kratkoročnih obaveza išao na teret dobavljača. Firme su im dugovale skoro 27 milijardi evra. Stručnjaci objašnjavaju da je period od ugovora do isporuke dobra i usluge, usped poremećenih lanaca snabdevanja, dupliran, pa će snabdevači i dalje dugo čekati na svoj novac.

I ukupna zaduženost, baš kao i neplaćanje dobavljača raste iz godine u godinu.

- Poslovanje privrede je, kao i prethodnih godina, pretežno finansirano iz pozajmljenih izvora, pri čemu su ukupne obaveze iskazane u visini od 11.640 milijardi dinara porasle za 8,1 odsto na godišnjem nivou - ističe se u izveštaju Agencije za privredne registre.

- U okviru ukupnih obaveza preovlađuje zaduživanje na kratak rok, budući da je iz kratkoročnih rezervisanja i kratkoročnih obaveza obezbeđeno 7.509 milijardi dinara. U strukturi kratkoročnih obaveza najveći udeo imaju obaveze iz poslovanja, u iznosu od 3.142 milijarde dinara, većem za devet odsto. Privredna društva su tekuće poslovanje velikim delom finansirala neurednim izmirivanjem obaveza prema dobavljačima.

Dobavljači su tako često na dnu lestvice i najviše stradaju prilikom bilo kakvih tržišnih poremećaja. Oni čekaju da se svi naplate da bi dobili ugovoreni novac.

- Neko ispostavi robu ili uslugu, drugi je proda i naplati, a on novac dobije na kraju. To je pogubno za mala i srednja preduzeća - objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

- Taj teret zaduživanja se svodi na dobavljače. Dobar deo kompanija je prethodnih godina gledao da ne ulazi u kredite i rizične poslove. Oni su povećali količine robe. Najčešće daju dobavljaču avans. Taj mali kupi sirovinu. Rokovi snabdevanja su produženi, jer se mnogo duže čeka repromaterijal. Iz Kine se sporo putuje, a Rusija i Ukrajina, koje imaju značajan udeo u tržištu sirovina, izbačene su iz igre kao snabdevači. Sada to stiže iz Afrike, Južne Amerike. Dok se sirovina obradi, napravi proizvod i pošalje... Taj rok je sad duplo duži nego tokom 2018. i 2019. Ovakav trend će još trajati, dok se geopolitički problem ne razreši.

APR: Rastu i krediti

Dugoročna rezervisanja i obaveze privrede iznose 3.598 milijardi dinara i beleže intenzivniji rast od kratkoročnih.

- Značajan deo pozajmljenog kapitala pribavljen je uz povećanu kreditnu aktivnost, te su ukupni krediti iskazani u iznosu od 5.580 milijardi dinara, porasli za 6,8 odsto u poređenju sa prethodnom godinom - ističe se u analizi APR.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik