Izvoz ruskog gasa u Evropu porastao za 31 posto, u Srbiju za 71 posto

Bez autora
Apr 05 2021

Ruski državni energetski gigant Gasprom povećao je isporuke prirodnog gasa u Evropu za 30,7 posto u prvom kvartalu tekuće godine, dok su isporuke Srbiji skočile za 71 procenat pošto je proradio gasovod Turski tok, prema objavljenim preliminarnim podacima kompanije.

Impresivan međugodišnji skok izvoza, na skoro 53 milijarde kubnih metara gasa je rezultat hladne zimske sezone za evropske uslove, navodi se u saopštenju Gasproma, javlja Raša tudej (RT) prenosi Tanjug.

Samo u martu je izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je Gaspromov rekord svih vremena, dodaju iz kompanije.

Nemačka, najveći uvoznik ruskog gasa, gotovo je utrostručila kupovine u prva tri meseca 2021. godine. Većina isporuka je, navodno, obavljena gasovodom Severni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora iz Rusije direktno u Nemačku, zaobilazeći susedne države, navodi RT.

Izvoz u Srbiju je zabeležio značajan rast od 71,3 odsto, dok je prodaja Bugarskoj i Grčkoj povećana za 52,4 procenta, odnosno 23,4 posto respektivno, budući da je gasovod Turski tok počeo da radi, dodaje se dalje.

Rumunija, koja je više puta isticala svoju energetsku samodovoljnost, povećala je kupovine ruskog gasa za ogromnih 90 posto, a njeno snabdevanje se odvija preko Ukrajine i Moldavije, što je mnogo skuplja metoda od moguće isporuke Turskim tokom, napominje se u tekstu.

Izvoz Gasproma u Tursku se takođe više nego udvostručio u prvom kvartalu 2021, za čak 106,6 procenata, tako da je ruski energetski div ostao glavni snabdevač te zemlje gasom, uprkos preduzetim aktivnostima Ankare na diverzifikaciji mreže dobavljača. Uvoz energije iz Azerbejdžana nije uspeo da istisne ruski gas sa turskog tržišta, zaključuje se u saopštenju kompanije.

Prošle godine, Gaspromov izvoz gasa je opao na 179,3 milijarde kubnih metara, pošto je pandemija kovid 19 imala snažan negativan efekat na industrijsku tražnju za energijom među potrošačima u inostranstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik