Ruski investitori upumpali 100 miliona eura u Optima grupu

Bez autora
Apr 08 2021

Ovo je drugi put u nepune dvije godine da Rusi upumpavaju novac u preduzeće, nakon što su u u julu 2019. godine prikazali povećanje kapitala od blizu pola milijarde KM.

Poslednje povećanje u kapitalu registrovano je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Nakon dokapitalizacije osnovni preduzeća povećan je sa 485.277.732, na 680.860.732 KM.

Rusi ubacuju novac u preduzeće u kojem su oni jedini vlasnici, umjesto da to rade kroz dokapitalizaciju akcionarskih rafinerija i lanca benzinskih pumpi, kao što to, naprimjer, radi Gasprom u Srbiji kroz ulaganja u NIS.

"Optima Grupa" upravlja kompletnom naftnom industrijom u Srpskoj kroz "Rafineriju nafte Brod" i "Rafineriju ulja Modriča" a imaju i benzinske pumpe "Nestro petrol".

Rafinerija u Brodu već dvije i po godine nije proizvela niti jedan litar nafte zbog havarije iz 2018. godine.

Iako su decenijama gomilali gubitke za prvu polovinu 2020. godine su prijavili dobit od 38,5 miliona maraka. Ipak, njihov akumulirani gubitak zbog lošeg poslovanja iznosi preko 700 miliona KM.

Rafinerija ulja je prošlu godinu završila sa minusom od 4,2 miliona KM i akumuliranim gubitkom od preko 70 miliona maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže kako je dokapitalizacija jedna od opcija kako bi preduzeće izbjeglo stečaj i spasilo imovinu.

- Očigledno su vlasnici, ko god da su, morali da obezbijede novac. Kada imate preduzeće koje pravi gubitke za vlasnika postoje dvije opcije. Jedna je da se ide u stečaj, a druga da iz svog džepa izvadi novac ili ih negdje pozajmi i sa njima izmiri obaveze, kaže Pavlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik