Vlasnici malih hidroelektrana tuže Crnu Goru

Bez autora
Apr 06 2021

Ročište po tužbi četiri kompanije, koje stoje iza neizgrađenih malih hidroelektrana „Bukovica 1 i 2”, juče je odloženo u Privrednom sudu zato što nije bilo uslova da suđenju prisustvuju novinari.

Sutkinja Borjanka Zogović odgodila je pripremno ročište za nekoliko dana, kada bi trebalo da se steknu uslovi za korišćenje velike sudnice, koja dozvoljava prisustvo javnosti, piše Dan.

Radi se o tužbi kompanija „Hidra”, „IMP”, „Igma enerdži” i „Hidra MNE”, iza kojih, između ostalih, stoje Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika države Mila Đukanovića, i Igor Mašović, brat doskorašnjeg predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića.

Punomoćnik tužilaca, koji su državu tužili zbog naknade štete usljed raskidanja ugovora o koncesiji za gradnju malih hidroelektrana, jeste advokat Ana Đukanović, sestra predsjednika države.

Prema podacima iz tužbe, u koju je uvid imao dnevni list Dan, tužioci traže nešto više od tri miliona eura, koliko su navodno do sada iznosili njihovi troškovi i druga ulaganja, ali i izmaklu dobit, odnosno prihod za period od 30 godina, koliko je trebalo da traje koncesija za konzorcijum „Hidra MNE”.

Tužbom se traži naknada za trošak izrade elaborata, revizija hidrološke studije, izrade idejnog rješenja, troškova pravne i finansijske konsultacije, dnevnica, prevoza na teritoriji više država, izrade geološke studije, nultog stanja biodiverziteta, iznajmljivanja kancelarijskog prostora, kupovine službenog vozila…

Na pripremno ročište juče u Privrednom sudu došla je advokat Ana Đukanović, ali i umješač na strani tužene Vasilije Miličković, manjinski akcionar Elektroprivrede (EPCG), koja je od konzorcijuma „Hidra MNE“ trebalo da otkupljuje struju, kao od jednog od povlašćenih proizvođača.

Miličković je, sa saradnicima, uoči suđenja održao performans ispred zgrade Privrednog suda, koji je trajao oko 20 minuta. Tokom tog vremena na zgradi suda smjenjivali su se transparenti na kojima je, između ostalog, pisalo da se radi o pljački građana Crne Gore putem koje se puni budžet porodice predsjednika države.

U podnesku Miličkovića, koji je predat sudu, između ostalog, piše: „Tekuća parnica se vodi po tužbi tužilaca protiv države Crne Gore, koja je većinski akcionar u AD EPCG, a ja kao manjinski akcionar u tom privrednom društvu sa 90 akcija i moja firma „M&V-Company” iz Podgorice sa 4.211 akcija u tom AD trpim ogromnu finansijsku štetu od investitora i proivođača električne energije iz mini-hidroelektrana i vjetroelektrana od kojih smo prinudno i protivustavno prinuđeni da tu njihovu energiju od konkurencije, u prioritetu otkupljujemo po cijeni od 104,4 eura po megavat-času, odnosno po višestruko skupljoj cijeni od naše prodajne cijene koja iznosi oko 36 eura po megavat-času”.

Sutkinja Zogović juče je saopštila da još nije odlučila da li će Miličković da dobije status umješača na strani tužene. Odluka o tome trebalo bi da bude donijeta na narednom ročištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik