Gde je u Srbiji kupljeno najviše nekretnina u martu?

Bez autora
Apr 11 2021

Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru, a vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod.

U poređenju sa martom 2020. godine može se zaključiti da su svi parametri kojim se tržište nepokretnosti opisuje skoro duplirani, navodi RGZ.

Republičkom geodetskom zavodu je tokom marta dostavljeno 14.458 ugovora o prometu nepokretnosti, što je za 23,9 procenata više nego u februaru, i 93,9 odsto više nego u martu 2020. godine.

Obim prometa na nivou Srbije u martu veći je za 27,5 odsto nego u februaru.

Najveće povećanje broj ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu Beograda (37,1 procenat), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – 28,8 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji – 23 odsto i u Vojvodini, gde je povećanje bilo 21,6 odsto.

Kad je o većim gradovima reč, najveće povećanje u obimu prometa u odnosu na februar bilo je u Beogradu – 37,1 odsto, zatim u Nišu – 34,2 odsto, i Novom Sadu – 20,4 odsto, dok je u Kragujevcu zabeleženo smanjenje od 3,5 odsto.

RGZ navodi da je u martu 84 odsto prometa nekretnina realizovano gotovinskim plaćanjem.

Gledano po regionima, gotovinsko plaćanje prometa nepokretnosti bilo je najzastupljenije sa po 90 odsto u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, i Južnoj i istočnoj Srbiji, a najmanje u Gradu Beogradu, gde su tri od četiri nekretnine plaćene gotovinski.

U martu je zabeleženo povećanje učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava za dva procenta u odnosu na februar.

Količina novca na tržištu nekretnina u martu na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 milion evra, u čemu je tržište nepokretnosti Beograda bilo preko polovine, a Vojvodina nešto ispod četvrtine.

U poređenju sa februarom, ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 odsto, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 91 odsto.

Tokom marta promet zemljišta povećan je za 22,5 procenata, dok je ukupan promet objekata veći za 29 odsto nego u februaru.

Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, slede vikendice sa povećanjem od 68,3 odsto i poljoprivredni objekti sa povećanje od 50 odsto.

Tokom marta zabeleženo je povećanje prometa posebnih delova objekata za 39,1 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik