Cene kuća u Americi rastu najbrže u poslednjih 15 godina

Bez autora
Apr 26 2021

Američka prodaja nekretnina porasla je u martu više nego što se očekivalo. Tokom prošlog meseca prodato je 20,7 odsto više novih stambenih nekretnina nego u februaru, javlja Rojters.

Cene američkih kuća rastu najbržim tempom u poslednjih 15 godina, što odražava koliko se žestoko kupci nadmeću za ograničenu ponudu domova u gotovo svim krajevima zemlje, prenosi portal SEEbiz.

Cene se od malih gradova poput Bridžporta u saveznoj državi Conn. do velikih poput Sijetla neprestano povećavaju. Dva pomno praćena pokazatelja cena kuća objavljena u utorak zabeležila su dvocifreni nacionalni rast cena, što pokazuje široko rasprostranjenu snagu tržišta.

Brojne snage spojile su se kako bi podstakle usijano tržište stanova, uključujući stope hipoteke koje su u julu prvi put ikad pale ispod 3 odsto. Milioni milenijalaca ostaju u svojim glavnim godinama kupovine domova u 30-ima. Izgradnja novih kuća zaostala je za potražnjom, a vlasnici domova duže se drže svojih kuća.

Pandemija koronavirusa podstakla je ovu potražnju. Mnogi Amerikanci su tražili domove sa više prostora za rad na daljinu za vreme Covida-19 ili su se osećali slobodnima da se udalje od svojih kancelarija.

Istovremeno, pandemija je pogoršala ionako ozbiljan nedostatak domova za prodaju. Niske kamatne stope podstakle su više vlasnika kuća da se refinansiraju i ostanu na mestu umesto da se presele. Drugi su odložili poteze zbog zabrinutosti zbog izloženosti virusima, prema agencijama za promet nekretninama.

Iako su graditelji domova ubrzali tempo novogradnje nastojeći da prate korak sa tražnjom, ograničeni su sve većim materijalnim troškovima, te nedostatkom zemlje i radne snage.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik