Pad proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u RS

Bez autora
Apr 05 2021

U Republici Srpskoj u prva dva mjeseca ove godine proizvedeno je 178.660 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 26,9 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U januaru i februaru periodu najviše je proizvedeno trupaca u masi od 63.571 metara kubnih od četinarskog i 34.425 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za prva dva mjeseca ove godine prodano ukupno 114.555 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 30,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je prvi kvartal prošle godine bio jako dobar i da je to bila dobra osnovica, kao i da stanje u šumarstvu Srpske u prva dva mjeseca upućuje na zaključak da će u prvom kvartalu ove godine biti blaži podbačaj u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Što se tiče reagovanje tržišta, pokazuje se još negativan uticaj pandemije virusa korona koji se manifestuje u smanjenju tražnje za pojedinim drvnim sortimentima, a što pokazuje podatak o smanjenoj prodaji za skoro 30 procenata u odnosu na prošlogodišnji period”, naveo je Šinik.

On je naglasio da, ako ne bude popuštanja restriktivnih mjera na tržištma bitnim za Srpsku u ovom sektoru, to može biti problem.

“Pretpostavljam da ulazimo u period godine kada su vakcine protiv virusa korona dale neke rezultate i da će se situacija polako vraćati u normalu, gdje možemo očekivati možda već u prvom polugodištu da dođemo na nivo koji smo imali većim dijelom prošle godine”, dodao je Šinik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik