Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla

Bez autora
Jun 03 2020

Završen je popis viške radnika u Gorenju. U prvom valu oko 40 zaposlenika dobit će obavijest o otkazu. To je manje od prvobitnih predviđanja da će 155 ljudi izgubiti posao.

Manje od 50 zaposlenika Gorenja potražit će novi posao, ali to ne znači da će preostalih stotina ostati sigurno na poslu. Gorenje će ih otpustiti meko, s produljenim čekanjem mirovine, umirovljenja i više, o čemu vlasnici Gorenja pregovaraju u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

U početku je u cijelom europskom dijelu najavljen višak od 1.250 radnika, najveći udio u slovenskom dijelu, više od 800, samo u Velenju 544.

Kinezi namjeravaju prodati Gorenje GTI, Gorenje Keramiku, Gorenje Home Zaječar i svu logistiku dodijeliti vanjskim tvrtkama, smanjujući na taj način broj zaposlenih koji pod lošijim uvjetima mogu završiti rad za Gorenje putem agencija ili drugih vlasnika.

Dolina Šaleške prijeti socijalnom bombom.

"U velenjskom rudniku ugljena i u Gorenju imamo ukupno 50 posto radnih mjesta u prerađivačkoj industriji", upozorava Peter Dermol, zamjenik gradonačelnika Velenja.

Sindikati su, uz podršku direktora radnika, tražili veće otpremnine i pomoć za radnike, ali uprava se nije složila.

Poslušali su ih barem što se tiče socijalnog položaja obitelji, supružnika, samohranih žena, tvrde sindikati. Ostatak liste, posebno za višak radnika u Velenju, bit će objavljen nakon 15. lipnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik