Njemački Wpd iznio planove za gradnju vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji

Bez autora
Jun 17 2021

Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu.

Te će se vjetroelektrane graditi na području Virova u blizini Kumanova.

Njemački investitor prijavio se za status strateškog projekta koji će mu dati povlašteni tretman, prema zakonu usvojenom prošle godine, objavio je nezavisen.mk.

Prema riječima glasnogovornika njemačke tvrtke, oni čekaju dodatne informacije od vlade, uključujući jasan i transparentan okvir za razvoj i rad vjetroelektrane, s rokovima i obvezama za obje strane. Prema glasnogovorniku, to bi trebalo omogućiti brži razvoj.

Wpd još uvijek radi na projektu i okviru finansiranja, ali tvrtka vjeruje da će njegov razvoj i izgradnja koštati oko 500 miliona eura.
Prema planovima, projekt Virovi trebao bi ići u tri faze - do 2025., 2026. i 2027. godine.

Wpd želi razviti projekt kroz dvije poslovne jedinice u potpunom vlasništvu: Virovi, osnovane za posebne namjene u Makedoniji, i Wpd Adria, koja je njegova podružnica za upravljanje razvojem projekata na zapadnom Balkanu. Glasnogovornik Wpd-a rekao je da bi projekt mogao biti samo početak i da tvrtka vidi potencijal za daljnje vjetroelektrane u Makedoniji.

Sa sjedištem u Bremenu, njemački Wpd, jedan je od vodećih svjetskih proizvođača obnovljivih izvora energije. Vjetroelektrane ima u 28 zemalja svijeta, ali najviše u Europi. Izgradio je 2.400 vjetroagregata, koji proizvode 5.150 megavata. Instalira vjetroturbine na moru i na kopnu. Projekti koje trenutno razvija Wpd predviđaju izgradnju vjetroagregata od 12.300 megavata na kopnu i 13.800 megavata na moru.

Jedina vjetroelektrana koja je izgrađena i funkcionira u Makedoniji je ona u Bogdancima snage 36,8 megavata, a u izgradnji je još 43,2 megavata.

Predstavnic tvrtke Wpd Adria najavili su u februaru ove godine da su spremni na istraživanja i ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije u BiH, a Hercegbosanku županiju su istaknuli kao iznimno perspektivno geografsko područje za izgradnju budućih vjetroparkova.

Konkretno su iznijeli prijedloge i projekte za izgradnju vjetroparkova: VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj općini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru općine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik