Rio Tinto i InoBat će raditi na proizvodnji i reciklaži baterija u Srbiji

Rio Tinto i evropska kompanija za tehnologiju i proizvodnju baterija InoBat potpisali su Memorandum o razumevanju prema kojem će zajedno raditi na uspostavljanju održivog (cradle to cradle) lanca proizvodnje i reciklaže baterija u Srbiji.

Partnerstvo će pokrivati ceo životni ciklus proizvoda, od eksploatacije do reciklaže litijuma, saopštila je kompanija Rio Tinto.

Saradnja Projekta Jadar i kompanije InoBat je vizionarska inicijativa koja će podržati evropske težnje ka tehnološkoj nezavisnosti i omogućiti razmenu znanja i informacija o obradi i reciklaži litijuma i tehnologijama za sledeću generaciju baterija, od čega će dobrobit imati i Srbija i druge evropske ekonomije koje se priključe inicijativi, ističu iz Rio Tinta.

Dodaju da Rio Tintov projekat Jadar u Srbiji, jedan od najvećih „grinfild“ projekata litijuma u razvoju, ima potencijal da godišnje proizvodi oko 55 hiljada tona litijum karbonata kvaliteta koji se može bez dodatne obrade koristiti za proizvodnju baterija u Evropi, koja je jedno od najvećih rastućih tržišta električnih vozila na svetu.

Kompanija InoBat, sa sedištem u Evropi, poseduje pogon za istraživanje i razvoj baterija, kao i pilot-fabriku koju razvija u Slovačkoj, i namerava da poveća proizvodne kapacitete izgradnjom giga-fabrika u regionima Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. Cilj kompanije InoBat je da opslužuje evropsko tržište inovativnim tehnološkim rešenjima, uključujući proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila.

Rio Tinto je 2020. godine odobrio ulaganje od skoro 200 miliona dolara u izradu završne faze studije za Projekat Jadar, koja bi trebalo da gotova do kraja ove godine, nakon čega sledi investiciona odluka. Količina i visok kvalitet nalazišta Jadar imaju potencijal da rudnik i postrojenje snabdevaju litijumom proizvođače u lancu proizvodnje električnih vozila.

Ukoliko se odobri, izgradnja rudnika i postrojenja za preradu prema najvišim ekološkim standardima će trajati četiri godine, i biće značajna investicija za Srbiju, sa direktnim i indirektnim ekonomskim koristima za srpsku ekonomiju, navodi se u saopštenju kompanije Rio Tinto.

Ocenite tekst
Komentari
  • Milisav

    May 26 2021
    Ako se odobri iskopavanje litijuma, mozemo slobodno reci da ce Srbija postati drugi Mesec...
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik