TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama

Bez autora
May 09 2021

Čini se da će u Koruškoj biti prekinut niz proizvodnih odlazaka iz Slovenije u inozemstvo. Nakon planiranog odlaska Adienta iz Slovenj Gradca i najavljenog preseljenja Lekove proizvodnje s Prevalja u Austriju, očekuju se stotine radnih mjesta u Mežičkoj dolini.

Jedan od koruških gospodarskih giganata, Tvornica akumulatorskih baterija (TAB), razmišljala je o otvaranju proizvodnje u inozemstvu, ali Lek je potvrdio da je uspio uskladiti sporazum s TAB-om o kupnji nove Lekove proizvodne hale na Prevaljama.

TAB nije krio činjenicu da je Lekova dvorana zainteresirana za pokretanje proizvodnje tehnološki naprednijih litij-ionskih baterija. Ovo je jedan od ključnih razvojnih koraka za opstanak ovog koruškog gospodarskog diva. Informacije još nisu potvrdili u TAB-u, ali rječitiji su u Leku, gdje tvrde da s njima imaju kupoprodajni ugovor. Ako sve bude išlo prema planu, tamo se za pet godina očekuje 300 novih radnih mjesta.

Ili, kako je Bogomir Auprih, direktor TAB-a nedavno objasnio za Radio Slovenija: "Olovno-akumulatorske baterije godišnje vrijede oko 50 milijuna američkih dolara. Tamo gdje se baterija prije nije koristila. Također tražimo da proizvedemo ove module, same stanice ".

Lek inzistira na premještanju proizvodnje u austrijski Kundl, a očekuje se da će na Prevaljima ostati samo jedno od slovenskih mjesta globalnog operativnog centra. Lek kaže da su u Novartisu pronašli rješenje za više od 50 prevaljskih radnika te da još ima vremena za dodatne dogovore jer će iduće godine proizvodnju premjestiti s Prevalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik