SAD dodale još sedam kineskih kompanija na "crnu listu"

Bez autora
Apr 11 2021

Američko Ministarstvo trgovine dodalo je danas još sedam kineskih preduzeća iz delatnosti super računarstva na ekonomsku "crnu listu" pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, javlja CNBC.

Na "crnoj listi" američkog ministarstva se, pored ostalih, od danas nalaze: Tijanđin Pajtijum IT, šangajski Centar za dizajn integrisanih kola visokih performansi, Sanvej Mikroelektroniks, i nacionalni super računarski centri Đinan, Šenžen, Vusi i DŽengdžou.

Ovih sedam entiteta je stavljeno na listu zbog, kako se tvrdi, pravljenja super računara koje koriste kineski vojni akteri, i navodno njihovih "destabilizujućih napora za modernizaciju vojske i/ili programa oružja za masovno uništavanje“.

Agencija Rojters prenosi da je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan izjavio da će Peking preduzeti "neophodne mere" da zaštiti prava i interese svojih kompanija.

"Američka ograničenja i zabrane ne mogu zaustaviti kineski naučni i tehnološki razvoj," rekao je on na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Kompanije ili drugi subjekti koji su na takozvanoj "listi entiteta" SAD moraju da podnesu zahtev za obijanje dozvole od Ministarstva trgovine za nabavku proizvoda ili komponenti od američkih dobavljača.

„Mogućnosti super računara su od vitalnog značaja za razvoj mnogih, možda gotovo svih modernih oružja i sistema nacionalne bezbednosti, poput nuklearnog i hipersoničnog oružja", navela je u saopštenju američka ministarka za trgovinu Đina Rajmondo.

Nova odluka stupa na snagu odmah, ali se ne odnosi na robu američkih dobavljača koja je već u transportu.

Za vreme administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, SAD su na svoju ekonomsku "crnu listu" stavile desetine kineskih kompanija, uključujući vrhunskog proizvođača pametnih telefona Huavej Tehnolodžiz, proizvođača čipova SMIC i najvećeg proizvođača dronova, kompaniju SZ ĐI Tehnolodži, navodi Rojters.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik