Unapređena platforma za podršku ženama liderima na lokalu

Bez autora
Jun 17 2021

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović prisustvovala je danas predstavljanju unapređene platforme Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) za e-učenje i e-obuke za lokalne samouprave.

Platforma je nastala u okviru projekta „Obuka za državnu službu za 21. vek u Republici Srbiji“, koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi UNDP u Srbiji, a cilj je da se pruži dodatna podrška ženama liderima u lokalnim samoupravama.

E-obuke, koje će obuhvatiti 22 gradonačelnice i predsednice opština, trajaće do 1. septembra, a dve nedelje nakon toga uradiće se vrednovanje promena koje su napravile tokom svog rada.

Obradović je na skupu pod nazivom „Modernizovana javna uprava na usluzi građanima i društvu“ poručila da ženama u lokalnim samoupravama nije lako na tim pozicijama, te ukazala na veliki zadatak koje su imale kada su tek stupile na dužnost.

Ona je istakla da je uloga resornog ministarstva da bude spona za sve te žene, uz napomenu da je podjednako važan rad i sa muškarcima.

Suština je da oni dobiju dodatne alate sa kojima mogu da urede rukovođenje gradovima i opštinama, objasnila je ministarka i najavila da će se u tri kategorije proglasiti tri najbolje lokalne samouprave.

Vršilac dužnosti direktora NAJU Dejan Miletić rekao je da je procenat učešća žena u lokalnim samoupravama nizak i da će im se pružiti određena znanja koja treba da omoguće efikasniji rad na lokalu.

To je tendencija jačanja rodne ravnopravnosti, podvukao je on i ocenio da bi žene mogle da postanu uzor drugim funkcionerima u opštinama.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) Fransin Pikap poručila je da ta razvojna agencija podržava potpisnice Povelje ženske solidarnosti na njihovom putu da razvijaju veštine i stiču nova znanja.

Šef Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u Srbiji Ola Anderson naveo je da projekat, osim UNDP, pomaže i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), i istovremeno saopštio da je Švedska do sada u reformske projekte u Srbiji uložila 250 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik