„Veliki reset“ globalnog kapitalizma?

M.D.
Jun 25 2020

Ekonomski, socijalni i politički haos izazvan izbijanjem COVID-19 pandemije i „Black Lives Matter“ protestima, već mesecima su u fokusu pažnje Amerikanaca. Razlog za to je i te kako opravdan, budući da se radi o veoma značajnim pitanjima koja zavređuju interesovanje javnosti.

Međutim, dok je većina građana preokupirana protestima i pandemijom, potencijalno značajnije vesti uspele su da promaknu ispod radara. U pitanju je rastući pokret najmoćnijih svetskih lidera koji zahtevaju „reset“ celokupne globalne ekonomije.

Na sastanku koji je početkom juna organizovao veoma uticajni Svetski ekonomski forum, moćni zvaničnici iz neprofitnih organizacija, vlada, kompanija, sindikata i aktivističkih grupa objavili su svoj plan „Velikog reseta“ globalnog kapitalizma.

Radi se o predlogu za koji su i same pristalice priznale da je omogućen samo zbog okolnosti koje je pružilo ekonomsko uništenje uzrokovano novim koronavirusom, piše Fox Business.

Učesnici ovog sastanka, između ostalih, bili su i princ Čarls, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, generalni direktor MasterCard-a Ajai Banga, generalni direktor BP Bernard Loonei, kao i Gina Gopinath, glavna ekonomistkinja Međunarodnog monetarnog fonda.

U članku Klaus Schvaba, osnivača i predsednika Upravnog odbora Svetskog ekonomskog foruma, objavljenom na njihovom veb sajtu, pominje se upravo „veliki reset“. U tekstu se navodi da svaka zemlja, počev od SAD-a, pa sve do Kine mora učestvovati, a da se svaka industrija, počev od nafte i gasa, pa sve do tehnologije mora transformisati.

„Ukratko, potreban nam je veliki reset kapitalizma. Svet mora delovati zajedno, kako bi u potpunosti preobrazio sve aspekte našeg društva i ekonomije, od obrazovanja do socijalnih ugovora i uslova rada“, navodi Schvab u članku.

Na pomenutom sastanku, lideri su se složili da je veliki reset neophodan za rebalansiranje ekonomija, promovisanje pravičnosti i stvaranje veće jednakosti unutar društva i među narodima.

Svrha ove ideje nije samo donošenje političkih odluka koje bi dovele do dodatne preraspodele bogatstva, već potpuno preuređenje postojećih svetskih struktura i institucija.

Pitanje je na koji način lideri planiraju da ubede Amerikance, ali i ostale narode u industrijalizovanim zemljama da napuste moderni kapitalizam? Odgovor leži u ulivanju straha i ubeđivanjem da su ovakve promene ključne za zaustavljanje naredne velike krize sa kojom će se suočiti svet kada pandemija COVID-19 konačno utihne, ali i u klimatskim promenama.

Fox Business navodi da su na junskom sastanku Svetskog ekonomskog foruma govornici jedan za drugim navodili klimatske promene i održivost životne sredine kao ključno opravdanje radikalnih ekonomskih promena koje bi uključivale ogroman broj novih propisa i ograničenja ekonomske aktivnosti, poreze na bogatstvo i ekspanzivne vladine programe uporedive sa Green New Deal-om.

Kao primer navode govor američkog generalnog sektratara Guterresa, koji je istakao da moramo izgraditi ravnopravnije, inkluzivne i održive ekonomije i društva koja su otpornija na pandemije, klimatske promene i mnoge druge globalne promene sa kojima se suočavamo.

Nedavno je i Albert Arnold Al Gore, bivši potpredsednik SAD-a, danas poznatiji po svom ekološkom aktivizmu gostovao u televizijskoj emisiji NBC-a „Today“, gde je govorio upravo o „velikom resetu“.

„Moramo da rešimo veliki broj problema kojima je predugo bilo dozvoljeno da „nabreknu“. Klimatska kriza je prilika za stvaranje desetina miliona novih radnih mesta, čišćenje vazduha i smanjenje smrtnosti od pandemija, usput, jer zagađenje vazduha sagorevanjem fosilnih goriva povećava stopu smrtnosti od koronavirusa. Dakle, ovo je vreme za resetovanje koje bi rešilo gomilu izazova, pre svega klimatsku krizu“, rekao je Al Gore u  intervjuu.

Imajući u vidu da neki od najuticajnijih ljudi na planeti pozivaju na uništenje globalnog kapitalizma, dok se u isto vreme na ulicama američkih gradova odvijaju masovni protesti, a svetska ekonomija nalazi u najvećem kolapsu još od prošlog veka, čini se da se ništa ne dešava slučajno. Revolucionarne promene su se uvek događale usred haosa.

Ako sagledamo situaciju malo bolje, shvatićemo da je „labava“ monetarna politika najvećih centralnih banaka omogućila je vladama daleko lakšu kontrolu štampanjem i distribucijom novca, odnosno ekonomskom strategijom koja se zove Moderna monetarna teorija.

Iako pristalice modernog monetarizma to neće priznati, ali ova teorija zapravo predstavlja oblik socijalizma. Iako ne zahteva nikakvo kolektivno vlasništvo nad kapitalom, vlada oblikuje ogroman deo ekonomije kroz široku lepezu državnih programa, poreza i propisa.

Fox Business ističe da se trenutno nalazimo u najranijoj fazi „velikog reseta“. Kompletan plan neće biti sproveden do januara 2021. godine, kada će Svetski ekonomski forum biti domaćin godišnjeg sastanka u Davosu. Ali okvir plana je jasan: Kombinovanjem mnogih strategija štampanja novca koje su podržali ekonomisti moderne teorije monetarne politike sa globalnom politikom Green New Deal-a, elite na Svetskom ekonomskom forumu mogu efikasno kontrolisati ekonomske aktivnosti obimu koji nikada nije ostvaren.

Ovo su zaista opasna vremena za one koji podržavaju slobodu pojedinca i slobodno tržište, zaključuje se tekstu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik