RS ostvarila ukupan obim razmjene od skoro 1,3 milijarde dolara

Bez autora
May 05 2021

Republika Srpska je u prvom tromjesječju ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju ostvarila ukupan obim robne razmjene od 1,29 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza za prva tri mjeseca ove godine bila je oko 585,5 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila 702,25 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u prvom tromjesječju ove godine veća je za 26,1 odsto nego u istom periodu lani, a uvoza za 13,7 odsto.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od gotovo 199 miliona dolara, ili 15,4 odsto od ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene, ostvaren je sa Srbijom, zatim 189,3 miliona dolara sa Italijom.

Republika Srpska je za prva tri mjeseca ove godine u poslovanju sa EU ostvarila izvoz od 445 miliona dolara, dok je vrijednost ostvarenog uvoza bila 416,4 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prvom tromjesječju ove godine veći je za 30,2 odsto nego u istom periodu lani, a uvoza za 15,1 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene pokazuju stabilizovanje stanja i dobar početak normalizacije spoljnotrgovinskog poslovanja Srpske nakon godinu dana negativnih udara zbog pandemije virusa korona.

"Tu prvenstveno mislim na tržište zemalja EU, sa kojom je u prvom kvartalu, procentualno gledano, ostvaren vrlo visok izvoz zbog stabilizacije potražnje. Za sada nema nagovještaja većih poremećaja, što je velika šansa za spoljnotrgovinsko poslovanje i dalji razvoj privrede, prvenstveno prerađivačke industrije u Srpskoj", navela je Stojadinovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik