Čerović: U FBiH se mora stvoriti pravni okvir za socijalno poduzetništvo

Bez autora
Feb 28 2017

U Federaciji BiH potrebno je raditi na stvaranju institucionalnog, pravnog i finansijskog okvira koji će doprinijeti razvoju socijalnog poduzetništva usmjerenog na ugrožene kategorije.Poručio je to pomoćnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović u Sarajevu na javnoj debati „Unapređenje procesa razvoja socijalnog poduzetništva, navodeći da će Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike započeti aktivnosti na donošenju strategije razvoja socijalnog poduzetništva.

Čerović: U FBiH se mora stvoriti pravni okvir za socijalno poduzetništvoU Federaciji BiH potrebno je raditi na stvaranju institucionalnog, pravnog i finansijskog okvira koji će doprinijeti razvoju socijalnog poduzetništva usmjerenog na ugrožene kategorije.

Poručio je to pomoćnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović u Sarajevu na javnoj debati „Unapređenje procesa razvoja socijalnog poduzetništva, navodeći da će  Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike započeti aktivnosti na donošenju strategije razvoja socijalnog poduzetništva.

Za unapređenje stanja u navedenoj oblasti, učesnici debate, predstavnici vladinih institucija i organizacija civilnog društva, saglasni su bili da treba pripremiti i usvojiti zakon o socijalnom poduzetništvu, koji čini važan faktor reforme i sistema socijalne zaštite i jačanja aktivnih mjera tržišta rada usmjerenih na zapošljavanje.

Zahvaljujući donošenju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i postojanju Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje od 2009. godine omogućeno je da se osobe s invaliditetom zaposle u različitim preduzećima.

Tome treba doprinijeti i provedba aktivnosti iz Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH (2016-2021), koja je usvojena krajem prošle godine.

- U aktivnostima  Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dali smo preferencijalni tretman poduzetnicima, odnosno preduzećima koja su u vlasništvu osoba koji imaju teži pristup tržištu rada, poput invalida, žena … Davanje poticaja ovim ciljnim skupinama naglašeno je u Akcionom planu za realizaciju Projekta razvoja srednjih i malih preduzeća - istakao je Čerović.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u ovoj oblasti, bivša parlamentarka Besima Borić ukazala je na postojanje privrednih aktivnosti koje itekako mogu pomoći socijalnim kategorijama da budu radno angažirani i da  reformom čitavog sektora u Federaciji bude manje onih kojima je potrebna socijalna pomoć.  

- U državi, koja obiluje socijalnim kategorijama, socijalno poduzetništvo  ne zauzima značajno mjesto – naglasila je Borić.

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić zaključio je da je socijalno poduzetništvo značajan aspekt reforme socijalne zaštite i politika zapošljavanja zbog čega je neophodno donijeti zakonodavni okvir i nove politike.

To je ujedno cilj kampanje pod sloganom „Ne treba mi socijala nego rad (JA) imam posao“ koju provode Fondacija za socijalno uključivanje u BiH, Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju i Koalicija marginalizovanih grupa u BiH KOMA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik