Zbog poskupljenja repromaterijala i uvoza radne snage, vinogradari su očekivali ipak više.
Nepregledni redovi graševine puni su teških i jedrih grozdova. Berba se u Kutjevačkom vinogorju zahuktava, a očekivanja velika.
- Sladori neće biti tako visoki što je jako dobro, jer ćemo slijediti svjetske trendove niskog udjela alkohola u vinima, kazao je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.
Urod je za 20-tak posto veći od lanjskog. Na hektar - više od 10 tona.
Uz graševinu, beru se istodobno i rane sorte. Pritisak je golem. Domaće
radne snage kronično nedostaje pa je u berbi sve više Nepalaca i
Indijaca.
- Svake godine sve teže, većina ovdje, ako zanemarimo
uvoznu radnu snagu, dolazi u krugu od 80 kilometara udaljenosti - znači
berba neće biti jeftina - to nikako, ustvrdio je Petar Lukić iz vinarije Krauthaker.
Satnica
za berače šest eura, za nosače sedam. Svaka kašeta s grožđem teška je
minimalno 20 kilograma. Izvuče ih i utovari 500-njak na dan, no Igor se
ne žali.
- Sve je uzbrdo, nizbrdo, sve je ručni rad. Tako da nije lako, ali za tu satnicu bolje biti negdje na otvorenom, nego na baušteli i to bez prijave, istaknuo je Igor Marković iz Nove Gradiške.
Kutjevo d. d. preuzima osam milijuna kilograma grožđa
Vinogradari dovoze urod na vaganje, analizu i prodaju.
- Cijena
će biti na bazi prošle godine, ona se kreće od jednog eura za kilogram
graševine. Što je graševina kvalitetnija, ovisno o položaju, to će i
cijena rasti, objasnio je Marko Ašenbrener iz Kutjeva.
U podrume našeg najvećeg otkupljivača, Kutjeva d.d., ući će osam milijuna kilograma grožđa.
- Cijena po kilogramu je 95 centi, uz tu cijenu idu i dodatni bonusi za lojalnost kooperanata, istaknula je Mirela Križanović, direktorica "Vinogradarstva" Kutjeva d.d.
Iako
su proizvođači grožđa očekivali u otkupu više nego lani, računica,
priznaju - ipak neće biti sasvim loša. Uroda je više, što će djelomično
kompenzirati razliku u cijeni. Ono što ih sada najviše zabrinjavaju jesu
kiše koje im nikako ne idu u prilog.