Živo
je i prometno u Vrbničkome polju. Zlatne bobe su nabubrile i samo
čekaju da ih vrijedne ruke uberu. Među redovima berači, po putovima i
okolnim cestama traktori puni grožđa. Kreće se rano.
- Priprema,
gajbice, traktori. Ima nas dvadesetak, puno domaćih otočana, ali i
stranaca, sedam različitih nacija. Svi su vrijedni i znaju raditi, pa
nema problema, kaže Egle Katunar, Kuća vina Ivan Katunar.
Nije svima lako pronaći radnu snagu, jer turistička sezona još traje. Klimatske promjene produljile su je, ali i ubrzale početak berbe. Ovogodišnja berba po prinosima mnogo bolja od prošle, rekordno slabe.
- Sad je ovo veselje, jer ima grožđa i kvaliteta je kakva treba biti za žlahtinu, da bude svježa kakva treba biti, naveo je Anton Brusić, PZ Gospoja.
U
Vrbniku je na oko 200 hektara, 6 velikih i troje malih vinara.
Vinogradara koji im prodaju svoje grožđe mnogo je više. Cijena kilograma
žlahtine je oko 2 eura. Prostora ima za sve. S plasmanom nitko nema
problema, mnogo se proda i na kućnome pragu.
Svi su zadovoljni jer je posao u vinogradu odrađen vrhunski.
-
Bobe su lijepe, zdrave, nema bolesti. Stvar za poželjeti za enologa.
Malo su niži šećeri jer je bilo i kiše u osmome mjesecu, ali sve u
granicama za dobit vrhunsko ili kvalitetno vino, izjavio je Dominik Gršković, vina Gršković.
Zadovoljna su lica vrbničkih vinara i kao da, iako je fermentacija u bačvama tek počela, mogu slaviti nova odličja za njihov vrhunski proizvod.