Devizni kurs ubija na rate

Bez autora
Oct 27 2010

Ko god je uzeo bilo koju vrstu kredita, vezan za evro ili “švajcarac”, u poslednjih godinu dana se gorko kaje jer su rate, zbog rasta kursa, drastično uvećane. Najgore prolaze građani sa stambenim zajmovima čije su mesečne obaveze i inače velike, i koji su se u najvećem broju zadužili maksimalno, odnosno do polovine plate. Sa rastom evra, rate su im premašile to izdvajanje, tako da su mnogi u problemu kako da ih otplate. Prema poslednjim zvaničnim podacima, 104 korisnika stambenih pozajmica nije u stanju da ih vrati i banke su spremne da aktiviraju hipoteke. Sve obaveze po kreditima su obračunate po srednjem kursu NBS, koji primenjuje većina banaka, ali i dalje ima onih koje zaračunavaju rate po svom prodajnom kursu. On je uvek značajno iznad zvanične vrednosti evra, u proseku od dva do tri dinara. Zbog sve većeg rasta evropske valute, centralna banka i same banke savetuju građanima da se zadužuju u domaćoj valuti, sa fiksnom kamatom.

Devizni kurs ubija na rateKo god je uzeo bilo koju vrstu kredita, vezan za evro ili “švajcarac”, u poslednjih godinu dana se gorko kaje jer su rate, zbog rasta kursa, drastično uvećane.

Najgore prolaze građani sa stambenim zajmovima čije su mesečne obaveze i inače velike, i koji su se u najvećem broju zadužili maksimalno, odnosno do polovine plate. Sa rastom evra, rate su im premašile to izdvajanje, tako da su mnogi u problemu kako da ih otplate. Prema poslednjim zvaničnim podacima, 104 korisnika stambenih pozajmica nije u stanju da ih vrati i banke su spremne da aktiviraju hipoteke.

Sve obaveze po kreditima su obračunate po srednjem kursu NBS, koji primenjuje većina banaka, ali i dalje ima onih koje zaračunavaju rate po svom prodajnom kursu. On je uvek značajno iznad zvanične vrednosti evra, u proseku od dva do tri dinara. Zbog sve većeg rasta evropske valute, centralna banka i same banke savetuju građanima da se zadužuju u domaćoj valuti, sa fiksnom kamatom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik