Dug za satelit manji za 15 mil. EUR

Bez autora
Oct 27 2010

Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Izraelom smanjila za gotovo 15 miliona evra dug od 37 miliona evra koliko je trebalo da plati za aferu „Satelit".Glavna nepoznanica jeste pod kojim uslovima su se Izraelci odrekli ovog novca, jer na svojoj strani imaju odluku Arbitražnog suda u Londonu od 4. jula, kao i našeg suda da Srbija zbog nepoštovanja ugovora izraelskoj firmi Imidžset treba da plati 37.105.012 evra. Ovaj iznos obuhvata 30.532.967 miliona evra za obeštećenje i kamate od 4.640.746 i 1.931.299 evra.

Dug za satelit manji za 15 mil. EURSrbija je u dosadašnjim pregovorima sa Izraelom smanjila za gotovo 15 miliona evra dug od 37 miliona evra koliko je trebalo da plati za aferu „Satelit".

Glavna nepoznanica jeste pod kojim uslovima su se Izraelci odrekli ovog novca, jer na svojoj strani imaju odluku Arbitražnog suda u Londonu od 4. jula, kao i našeg suda da Srbija zbog nepoštovanja ugovora izraelskoj firmi Imidžset treba da plati 37.105.012 evra. Ovaj iznos obuhvata 30.532.967 miliona evra za obeštećenje i kamate od 4.640.746 i 1.931.299 evra.

Glavni pregovarač u timu Vlade Srbije sa Izraelom o dugu koji treba da platimo zbog zakupa satelita, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Borko Stefanović, koga je lično ovlastio premijer Mirko Cvetković, nije želeo da govori o tome kako je uspeo da ubedi izraelsku stranu da se odrekne gotovo 15 miliona evra.

"Nikakve podatke o pregovorima sa izraelskom stranom ne mogu da iznosim u javnost jer pregovori još traju. Kada se pregovori završe, javnost će s njima biti upoznata", kaže Stefanović, dok o ovoj temi niko ni u Vladi nije želeo da govori.

Ugovor o zakupu satelita vredan 37 miliona evra, koji nikad nije zaživeo u praksi, 4. maja 2005. potpisao je u hotelskoj sobi u Parizu bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, kome se danas sudi zbog sklapanja ovog ugovora. Davinić tvrdi da je ugovor ništavan, ali i da su čelnici Srbije, Crne Gore i SCG bili upoznati sa ugovorom.

Borko Stefanović, piše Pres, već ima reputaciju „teškog pregovarača" i do sada je bio vrlo aktivni učesnik tokom pregovora o kupovine Naftne industrije Srbije. Stefanović je u julu prošle godine bio glavni organizator dopremanja devetoro srpskih turista koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći u Egiptu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik